lifestyle
0

Prvi konkurs za najbolji strip u BiH

Klix.ba
Izdavačka kuća 'Publika' raspisuje prvi konkurs za najbolji strip u Bosni i Hercegovini. Rok za slanje radova je 28. februar 2004. godine.

Nagrada za najbolji strip, pod nazivom "Nagrada Publika", pokreće se s ciljem poticanja i oživljavanja strip-scene u Bosni i Hercegovini, kako bi se otkrili talentovani mladi strip-crtači i kako bi se omogućilo objavljivanje njihovih radova.

Prikupljanje konkursnih radova će trajati do 28. februara 2004. godine. Objavljivanje rezultata biti će 31.03.2004. godine.

PRAVILA

Kandidat može podnijeti ili poslati više radova u originalu, obima od 2 do 8 tabli za svaki rad. Veličina stranice mora biti manja od B2 formata hartije. Odabir teme, žanra i autorski pristup za konkurs je potpuno slobodan. Jedan rad može biti rad jednog, dva ili tri autora (scenarij, crtež, kolor). Posebno navesti naziv rada, autora/e, tehniku i godinu nastanka dijela. Tekst u stripu mora biti na jednom od jezika naroda bivsih jugoslovenskih zemalja.

Natječaj je anoniman. Table se šalju pod šifrom. Šifra mora biti čitko ispisana na vanjskoj strani omotnice, u kojoj se rukopis šalje, i na prvoj stranici rukopisa. Uz radove se prilaže i zapečaćena koverta, na čijoj vanjskoj strani, također, mora biti ispisana šifra, a u koverti priloženi svi relevantni podaci o autoru. U toj koverti mora biti i disketa ili CD-rom s tablama. Koverta s podacima o autoru otvara se komisijski, u prisutnosti svih članova žirija za ocjenjivanje prispjelih rukopisa.

Na prijedlog Žirija se dodjeljuju cetiri nagrade i specijalna nagrada zirija. Iznosi nagrada su u brutto vrijednostima i javni su. Nagrađeni autori stječu pravo i obvezu objavljivanja nagrađenih rukopisa u izdavackoj kuci Publika. Svi nagradjeni radovi će biti objavljeni u sedmičnom magazinu BH Dani, i tokom mjeseca aprila izloženi u Školi stripa, CSI. Izdavačka kuća Publika će nakon konkursa a u roku od godinu dana od dana objavljivanja rezulatata natječaja objaviti album sa najboljim radovima. U iznos nagrade ugrađen je i honorar za objavljivanje stripa.

NAGRADE

  • Nagrada "Publika" - 1 000 KM
  • Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika - 500 KM
  • Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika - 500 KM
  • Nagrada za najbolji scenario (ideju) - 500 KM
  • Specijalna nagrada žirija ili sponzora

Autori svoje radove mogu slati na adresu: "Publika" d.o.o. (za najbolji strip), 71 000 Sarajevo, Odobašina 48, BiH.

Sve dodatne informacije učesnici natječaja mogu dobiti izravno ili na telefone: 033/660-291, 061/22 77 94, kao i putem e-mail: [email protected]