lifestyle
0

Propalo apstinencijsko seksualno obrazovanje Georga Busha

Sarajevo-x.com
Istraživanje o učinkovitosti američkog apstinencijskog edukacionog programa, koji je trebao spriječiti mlade da se upuštaju u seksualne odnose nije imao nikakvog učinka na stavove i odnos tinejdžera prema seksu. Čini se da je George W. Bacio milijardu dolara u toalet.

Ovaj program je bio okosnica Bushevog programa socijalne politike. Više od milijardu dolara je potrošeno na promovisanje apstinencije od kako je kampanja krenula 1998. godine.

Prema rezultatima istraživanja, ovaj program nije imao ama baš nikakvog učinka.

Kompanija, koja je ovo istraživanje radila za Kongres, ispitala je više od 2000 tinejdžera. Prema njihovim nalazima iste rezultate su pokazali oni koji su educirani apstinencijskim programom, kao i oni koji su imali klasično seksualno obrazovanje u kojem se govori o kontracepciji.

Od kako je postao guverner Teksasa, George Bush je bio glasni zagovarač apstinencijskog edukacijskog programa. Prema tom programu mlade ljude se podučavalo da je apstinencija jedini način da se zaštite od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. To je način da se izbjegnu psihološki poremećaji i devijantna seksualna ponašanja, tvrdi Bush. Svi polaznici programa su nosili srebreni prsten kao podsjetnik na obećanje o apstinenciji.

Devedesetih godina Bush je trošio više od 10 miliona dolara godišnje na apstinencijsku edukaciju. U posljednjih šest godina, program je finasirao sa više od 100 miliona dolara godišnje. Nedavno je postao predmet ismijavanja kada je apstinencijsku grupu proširio na naraštaj od 20 do 29 godina, od kojih je 90% seksualno aktivnih osoba.

Sa druge strane zdravstveni radnici i statističari zaključuju da je bolje mlade učiti šta je siguran seks, kako doći do kontracepcije nego ignorisati sve ovo i propovijedati o apstinenciji.

Anti-apstinencijski aktivisti već godinama govore da je pokret opasan, jer ostavlja mlade neobrazovane te izlaže ih riziku od trudnoće seksualno prenosivih bolesti. Naime riječi kondom i kontracepcija izbačene su i zabranjene u ovom načinu podučavanja.

Svake godine u SAD-u seksualno prenosivim bolestima biva zaraženo 19 miliona osoba. Skoro pola od toga su mladi uzrasta od 15 do 24 godine.