lifestyle
2

Pronađena kolekcija vrijedna milijardu eura

SRNA
Kolekcija sa oko 1.500 umjetničkih djela, koje su konfiskovali Nijemci tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, pronađena je u Minhenu, javili su lokalni mediji.

Njemački magazin Fokus navodi da su kolekciji nalaze djela Henrija Matissea, Pabla Picassa i Marca Chagalla. Pojedina djela nacisti su proglasili "poremećenim", dok su druga ukradena ili su na silu otkupljena od jevrejskih kolekcionara.

Ukoliko bude potvrđeno da su ovo djela velikih umjetnika, to će biti najveće otkriće opljačkanih umjetnina. Istražioci pretpostavljaju da je vrijednost pronađenih dijela oko milijardu eura.

Prema pisanju magazina, djela su pronađena slučajno početkom 2011. godine, kada su poreski službenici ispitivali Corneliusa Gurlita, sina trgovca umjetninama iz Minhena, osumnjičenog za utaju poreza.

Službenici su dobili nalog za pretres njegove kuće u Minhenu, u kojoj su pronašli 1.500 djela koja su nestala tokom nacističkog režima.

"Gurlit je umjetnička dijela držao u zatamnjenim prostorijama i povremeno bi ih prodavao kada bi mu zatrebao novac", piše Fokus.