lifestyle
0

Pronađen Einsteinov rukopis iz 1925.

NINA
Originalni rukopis naučnika rada koji je Albert Einstein objavio 1925. pronađen je u arhivi instituta Lorentz za teoretsku fiziku na univerzitetu Leiden, saopštio je glasnogovornik sveučilišta.

Fotografije rukopisa na 16 stranica i objašnjenje kako je došlo do toga da taj dragocjeni dokument pronađe jedan od studenata univerziteta poslani su na web site instituta.

Pronađeni rukopis na njemačkom jeziku nosi naslov "Kvantna teorija monoatomskog idealnog plina", a kao datum nastanka navodi se prosinac 1924.

Kako je prenijela agencija AP, Einsteinov rad objavila je u januaru 1925. Pruska akademija nauke u Berlinu.

Osnovna ideja koju Einsten iznosi u svom radu je da na temperaturama bliskim apsolutnoj nuli (oko 273 stupnja celzija), čestice plina mogu doći u stanje niske energije, koja utječe da se one povezuju gradeći pritom jedan veći "monoatom".

Einstein je tu ideju razvio u saradnji s indijskim fizičarom Satyendrom Nathom Boseom, a spomenuti proces nazvan je Boze-Einstenova kondenzacija.

Naučnici sveučilišta u Coloradu Eric Cornell i Carl Wieman uspjeli su 1995. napraviti takvu kondenzaciju koristeći plinovito stanje kemijskog elementa rubidija. Oni su za svoje otkriće nagrađeni 2001. Nobelovom nagradom za fiziku.

Einsten je bio direktor na Kaiser-Wilhelmovom institutu za fiziku u Berlinu od 1914. do 1933., da bi kao Židov i antifašist bio primoran prijeći u SAD kada je Hitler došao na vlast u Njemačkoj.

Prema pisanju lista NRC Handelsblad, nizozemski student Rowdy Boeyink pronašao je rukopis među papirima Paul Ehrenfesta, Einstenova prijatelja koji je početkom 20. stoljeća često pozivao slavnog fizičara da drži predavanja na univerzitetu Leiden.