lifestyle
0

Promocija stripa 32. decembar

Klix.ba
Promocija stripa 32. decembar, poznatog strip-crtača Enkija Bilala, održat će se u petak, 28.11. u 20:00 u Školi stripa koja se nalazi u Centru za studentsku inicijativu (bivše kino Igman, Ilidža).

Ovom prilikom biće promovisane i poštanske markice s motivima iz albuma San Monstruma, koje je izdala BH Pošta, partner cijelog projekta.

  1. decembar je nastavak priče prvog dijela pod nazivom San monstruma. Prvi dio, kao i drugi dio je izašao na bosanskom jeziku u izdanju mlade bh izdavačke kuće Publika, koju je osnovala Azra Pita 2002. godine u Sarajevu.

Enki Bilal, jedan od najvećih strip-crtača današnjice, Francuz, bosanskog porijekla, ovom trilogijom (započetom 1998.) po prvi put je “progovorio” o onom što se dešavalo u Sarajevu početkom devedesetih. Sam kaže da je bilo potrebno napraviti tu vremensku distancu kako bi uopšte mogao “govoriti” o tome.

Bilal je objavio nekoliko stripova od kojih treba spomenuti trilogiju Nikopol započetu 1980. a završenu 1993.godine. Pomenuta trilogija obuhvata stripove Vašar besmrtnih, Žena klopka i Hladni ekvator. Pored stripa, Bilal se bavi i filmom. Do sada je snimio dva igrana filma, Tykho Moon i Bunker Palace Hotel, dok se snimanje trećeg filma pod nazivom Besmrtnici privodi kraju.

Ove godine, u junu, u Francuskoj je objavljen i drugi dio 32. decembar, dok se u isto vrijeme pripremala i bosanska verzija.

Štampan u tiražu od 400 000 primjeraka u Francuskoj, ovaj album je bio pravi izdavački događaj godine.

  1. decembar nastavlja pratiti sudbinu glavnih junaka, Lejle, Amira i Nikea, troje sarajevske siročadi, u dalekoj 2026.godini. Ta njihova sadašnjost nije nimalo bolja od naše sadašnjosti; u svijetu su zavladali vjerski fanatizam, terorizam, obskurantizam itd.

Najveću opasnost predstavlja pokret, Obscurantis order koji se bori protiv svega što predstavlja Misao, Nauku i Kulturu.

Ovaj album je, dakle, jedan začuđujući i ubjedljiv krik revolta protiv netolerancije, obskurantizma, pohlepe i borbe za vlašću po svaku cijenu, a i svojevrsna opomena ljudskoj vrsti.

Pokrovitelji projekta su Fondacija za izdavaštvo pri Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, francuski kulturni centar André Malraux, ambasada Republike Francuske u BiH, Pro Helvetia, Hypo Alpe Adria Bank, BH Pošta, BH Telecom.