lifestyle
25

Projekt "Waste is Taste" dokazao modni potencijal ambalažnog otpada

FENA
(Foto: FENA)
Bosanskohercegovački i regionalni umjetnici održali su u Počitelju, u periodu od 26. do 30. augusta, radionicu "Waste is Taste" sa željom da ukažu na kulturni, modni i estetski potencijal ambalažnog otpada i ostalog odbačenog nerazgradivog materijala.

Radionica se odvijala pet dana na otvorenom prostoru, a u sklopu Udruženja za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ. Posljednji dan radionicu je obilježila izložba na kojoj su predstavljene nastale kreacije.

Osnivač projekta i radionice je mlada bh. dizajnerka Jasminka Hadžimehmedović, dok su svoje radove na izložbi predstavile dizajnerke: Katarina Bogdanović (Beograd), Jasminka Hadžimehmedović (Sarajevo), Ivana Lazarević (Beograd) i Nevena Nikolić (Sarajevo).

Specijalni gost radionice bio je produkt dizajner i profesor Akademije likovnih umjetnost Salih Teskeredžić.

"Veoma sam zadovoljna ishodom ovogodišnje radionice, učesnici su bili kreativi pa i ove godine imamo sjajnih kreacija. Jako me obradovalo kada su naši gosti iz Beograda unaprijed rezervisali svoje mjesto za učešće u projektu 'Waste is Taste' 2014. Nakon uspješne izložbe u bašti MLAZ-a u Počitelju, u Sarajevu će se u oktobru moći vidjeti nastale kreacije kojima će život udahnuti baletne umjetnice iz Udruženja za umjetnike Bellarte", izjavila je Hadžimehmedović.

Generalni sponzor projekta "Waste is Taste", kompanija "Ekopak", osigurala je tokom izložbe kante za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada koje su bile postavljene na dvije lokacije u Počitelju.

Na taj način svi građani i posjetitelji Počitelja imali su mogućnost da odvojeno odlože svoj otpad u za to predviđene kante, te da na taj način podrže reciklažu ambalažnog otpada.