lifestyle
89

Prođoh Bosnom vremeplovom: Učitelji napravili dječiji strip kao priručnik o BiH

Piše: I. P.
"Vremeplov profesora Historea" je priručnik koji bi svaki Bosanac i Hercegovac trebao imati jer predstavlja putokaz i katalog cijele naše zemlje. U njemu je sadržan minimum znanja koje bi djeca trebala ponijeti sa sobom prilikom izlaska iz škole.

Riječi iz uvoda pripadaju Smilji Mrđi, scenaristkinji spomenutog djela koje je stvorila zajedno sa kolegom crtačem Sabitom Agićem i učenicima Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić" iz Sarajeva.

Ideja o edukativnom stripu je prilično stara, nastala je prije nekoliko godina, a kako tvrdi naša sagovornica, sve dobre ideje dobila je od svojih učenika. Oni su donosili stripove, skupa ih čitali, a kada bi dobili test ili kontrolni zadatak, oni bi na njemu kreirali i crtež kako bi lakše objasnili neke teške teme.

"Rekla sam im da otvorimo strip školu gdje su učenici uskoro počeli crtati lekcije. To je išlo jako dobro, a za godinu ili dvije napravili smo cijelu historiju Bosne i Hercegovine u periodima osmanske i austro-ugarske vladavine", objasnila je Mrđa za Klix.ba.

Učiteljica predmeta Društvo je tada dobila želju da sve nacrtane lekcije izda u nekoj vrti brošure pa je ideju predstavila u jednom institutu za udžbenike. Ipak kako nisu imali izdavačku djelatnost, sve je ostalo samo na ideji.

"Potom sam se prijavila na grant inovativnih ideja Fonda Otvoreno društvo BiH gdje je ideja o stripu zauzela prvo mjesto među 156 prijavljenih škola. Kada je grant odobren i kada je trebalo osmisliti način realizacije projekta shvatila sam da se cijeli jedan udžbenik može napraviti u formi stripa. Mnoge su se ideje sjedinile u jednu, ja sam napravila scenarij i tekst, a kolega Sabit Agić radio je crteže", kazala je Mrđa.

Lik profesora Historea je već postojao jer je nastao u spomenutoj školi stripa, ali su njemu dodali još dva karaktera – po jednog navijača Sarajeva i Željezničara koji sa Historeom putuju po Bosni.

"Na kraju je nastao jedan fantastičan priručnik koji može ući u biblioteke i predstavlja vodič kroz BiH, njene prirodne ljepote i njene kulturno-historijske spomenike. Njih trojica vremenskom mašinom putuju u Bihać i Mostar na utakmice, a pri tome obilaze cijelu BiH i u šaljivoj noti prolaze kroz ozbiljne teme", rekla je Mrđa.

Kreatori trenutno rade na tome da kantonalno Ministarstvo obrazovanja odobri korištenje stripa kao priručnika u nastavi. Također, kaže naša sagovornica, strip će imati svoj nastavak jer se pokazao kao vrlo dobar, pogotovo za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

Trenutno je odštampano 700 primjeraka stripa od 69 stranica i bit će raspoređeni u bibliotekama osnovnih škola Kantona Sarajevo.

"Ako povratna informacija bude dobra, moguće je i doštampavanje, a radit ćemo na tome i da strip dobiju sve škole u BiH", zaključila je Mrđa.