Istraživanje
13

Prisjećanje na obilan obrok umanjuje glad

Klix.ba
Prisjećanje na obilan obrok može umanjiti glad kod judi. Istraživanje koje su uradili Jeffrey Brunstrom i njegove kolege sa Univerziteta u Bristolu je pokazalo da ljudi koji misle da su jeli mnogo osjećaju manju glad i satima nakon obroka.

Istraživači su volonterima prije obroka pokazivali veliki ili mali tanjir supe, a onda su manipulisali stvarnom količinom supe koju su volonteri jeli uz pomoć skrivene pumpe koja je neprimjetno mogla dosuti ili isisati određenu količinu supe.

Odmah nakon jela, glad koju su volonteri opisali je bila proporcionalna količini hrane koju su pojeli, a ne količini hrane koju su vidjeli. Međutim, tri sata nakon obroka, volonteri koji su vidjeli veći tanjir supe su rekli da su manje gladni nego oni koji su vidjeli mali tanjir supe, bez obzira na stvarnu količinu hrane koju su unijeli u organizam. Čak i nakon 24 sata poslije obroka, većina onih koji su vidjeli veliki tanjir supe su vjerovali da će količina supe koju su pojeli umanjiti njihovu glad.

"Istraživanje je zanimljivo jer prikazuje ulogu razmišljanja u kontrolisanju gladi. Apetit se ne reguliše samo količinom i sastavom obroka koje konzumiramo", rekao je Brunstrom.