Dokazana metoda
0

Prijatnošću do boljih ocjena

Sarajevo-x.com
Na pitanje zašto djevojčice u školi većinom imaju bolje ocjene od svojih vršnjaka suprotnog spola naučnici daju jednostavan odgovor: zato što su prijatnije.

Istraživanje koje je provedeno među školarcima pokazalo je da postoji jasna veza između ljubaznosti koju iskazujemo na časovima i visokih ocjena koje na koncu dobijemo.

Nepisano pravilo kod svih uzrasta je - što smo prijatniji prema učiteljima, nastavnicima, profesorima, to bolje ocjene dobijamo, piše Telegraph.

Kad su u pitanju dječaci i djevojčice, što su stariji, to je ovaj jaz u ocjenama sve vidljiviji. Sa 16 godina djevojčice vidno prednjače u boljim ocjenama na testovima, potvrđuje studija provedena na Univerzitetu Haifa u Izraelu.

U testiranju su učestvovala 52 učenika između 14 i 15 godina. Obuhvaćene su sve njihove ocjene u toku godine, te analizirano ponašanje. Utvrđeno je da nema mnogo razlike kad su u pitanju navike učenja, ali da su djevojčice mnogo kooperativnije na času.

"Prijatnost/prilagodljivost je u vezi sa interpersonalnim vezama. Učenici koji su prijatniji/prilagodljiviji postižu bolje rezultate", objašnjeno je.

"Moguće je da učenici koji se lakše prilagođavaju novim uslovima i prihvataju ih bolje funkcionišu u društvenoj sredini, te tako utječu i na percepciju koju o njima imaju nastavnici. Tako dobijaju i bolje ocjene."

Studija je objavljena u nedjelju, a sugeriše i da studentice na fakultetu u prosjeku imaju bolje ocjene od svojih muških kolega.