Milkino istraživanje
0

Prijateljstvo stalno na testu jer nemamo vremena jedni za druge

Sarajevo-x.com
Sigurno se često zapitate koliko pravih prijatelja imate - onih kojima možete da se povjerite, koje možete da pozovete i u dobru i u zlu, onih koji vas nikada neće iznevjeriti, zaboraviti, napustiti. Prijateljstva su nam na "testu" svakodnevno i krug prijatelja se značajno smanjuje kako godine prolaze jer, kako je pokazalo istraživanje brenda Milka, provedeno ovih dana u Bosni i Hercegovini, zbog nedostatka vremena i svakodnevnog stresa kome smo izloženi nemamo vremena za nježnost i pažnju i iskrene razgovore sa bližnjima.

Cjelodnevna druženja i ispijanja kafa uz obavezno gledanje u šalicu, višesatni shopping i izlazak u grad zamijenili su povremeni kratki telefonski razgovori, poneka kafa i proslave rođendana.

Ni sa muške strane nije mnogo drugačije. Praćenje Bundesluge, Calcia, Premiershipa i Primere uz pivce sa drugarima su davno prošlo vrijeme. Uz porodicu i posao imate sreće ako uspete sa njima da odgledate po koju utakmicu tokom Svjetskog prvenstva.

Danas, kad je tempo života sve brži a broj obaveza se konstantno uvećava, nije lako naći vremena ni za sebe, a kamoli organizirati se i sa dragim osobama. Ni vašim prijateljima, sa druge strane nije lako. Navikli su da ste uvijek tu za njih, da provodite vrijeme zajedno. I kako onda sačuvati dugogodišnje prijateljstvo kada vas život odvede na potpuno različite strane? Iako to ponekad izgleda nemoguće i previše teško, ipak je izvodljivo ako imate dovoljno volje i ako ste motivirani, tolerantni, strpljivi.

Jer pravo prijateljstvo je neprocjenjivo i podrazumijeva duboku emotivnu vezu. Prijatelj je neko ko vas prihvata onakvog kakav ste. Netko pred kim možete da se otvorite, budete iskreni, možete da pokažete svoje slabosti. Netko tko zna više o vama i od vaših roditelja, braće, sestara, psihijatra. Prijateljstvo je nešto što se uzvraća i zato taj odnos vrijedi čuvati, ali mora da se njeguje.

Ne dopustite da vas životna rutina u tome spriječi. Umor nije razlog da se ne vidite s prijateljem. Pozovite ga da svrati kod vas ako ne možete da izađete do kafića! Razgovor i malo smijeha više će vam prijati i vratiti energiju nego da provedete sat vremena na internetu ili gledajući film.

Razmislite, šta je to što vaš odnos čini specifičnim, koji su to samo vaši rituali! Šta god da je u pitanju, toga se ne odričite. To mogu biti obične šetnje, subotnje ispijanje kave ili odlazak na pijacu sa drugaricom, a za muškarce fudbal jednom nedjeljno.

Nastavite da se bavite vašim prijateljstvom, da ga razvijate i produbljujete. Na taj način životne okolnosti, bilo pozitivne ili negativne, neće ugroziti ono što imate.

Prije svega, trudite se da svom iskrenom prijatelju u svakom trenutku budete adekvatna podrška. Morate da budete tolerantni. Prijatelja treba da prihvatite onakvog kakav jeste i da prema njemu budete maksimalno strpljivi. Ako ga previše kritizirate, sigurno je da će mu vaše društvo manje prijati, jer nemoguće je da ste uvijek vi u pravu a i niko ne voli da ga stalno osuđuju.

Nekad je najbolje biti samo malo strpljiv i saslušati šta ima da vam kaže u tom, za njega, teškom trenutku. Čak i ako vam se njegov problem učini smiješan ili nebitan, nemojte mu se podsmijati, niti pokušavati da umanjite problem koji ga muči. Jer svakom je njegov problem najveći, a to isto on može da misli i kad vi njemu nešto budete pričali.

Usudite se da se stavite u poziciju onog drugog. Da gledate njegovim očima. Probajte da razumijete kako mu/joj je. Jer dok razmišljate koliko vam je neko dobar prijatelj i zašto, sjetite se - vrlo je vjerovatno da i on vaše postupke upravo analizira na isti način.