lifestyle
551

Prepreke postoje samo u umu: Mladić s Downovim sindromom postao bilder

Klix.ba
Collin Clarke iz Indiane u Sjedinjenim Američkim Državama je oduvijek želio biti bodybuilder. Ovaj 22-godišnjak boluje od Downovog sindroma, stanja kojeg vrlo često prati i hipotonija, tj. smanjen tonus mišića, što može rezultirati reduciranjem mišićne mase i snage.

Ipak, bez obzira na svoje stanje, Clarke je zadnjih godinu dana naporno vježbao sa svojim trenerom, bodybulderom Glennom Ubelhorom, a u tom je periodu izgubio čak 27 kilograma masnih naslaga.

Clarke se trenutno priprema za takmičenje koje će se održati 14. novembra.

"Osjećam se odlično! Tako sam sretan kad vježbam, gradim svoje tijelo i ovo sam želio raditi još otkako sam bio dječak. Bodybuilding je moja strast, gledao sam Glenna i druge bildere koji su me inspirisali da treniram intenzivnije i radim više. Nikad ne odustaj, uvijek se potrudi više i daj sve od sebe!", poručuje ovaj mladić.

Downov sindrom je genetski poremećaj sa karakterističnim izrazom lica koji uzrokuje cjeloživotnu mentalnu retardaciju, kašnjenje u razvoju i druge probleme.

Simptomi variraju u težini, pa se razvojni problemi mogu kretati od umjerenih do ozbiljnih. Nikada se ne može predvidjeti stepen mentalne retardacije djeteta sa Downovim sindromom. Ona je obično umjerena, a svega kod 10 posto djece je veoma teška.

Djeca s Downovim sindromom mogu imati različite komplikacije kao što su srčane mane, leukemija, podložnost raznim zaraznim bolestima zarazne bolesti, pretilost, gubitak sluha...

Kod odraslih osoba sa Downovim sindromom često se javlja prerano starenje tj. demencija, gubitak pamćenja i nemogućnost rasuđivanja. Danas je, zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i liječenju urođenih anomalija, životni vijek ovih osoba produžen na 50 godina i duže.