lifestyle
66

Preporuke za novogodišnju noć: Pijte umjereno, ljubite nježno i nikada se ne slikajte sa čašom u ruci

Klix.ba
Novogodišnja noć je vrijeme kada se svi opuste, zaborave na probleme i zabave. Uz alkohol, ozbiljni ljudi nekada znaju i pretjerati.

Ekspertica za bonton Julie Lamberg-Burnet donosi savjete o načinu kako da ostanete dobro upamćeni, a ne da se ujutro nakon zabave kajete.

Dress code Ukoliko idete kod nekoga na zabavu ili u neki objekat, dobro se raspitajte o načinu odijevanja. Novogodišnja noć je prilika da zasijate, a Lamberg-Burnet vam savjetuje da svemu dodate dašak elegancije.

"Iskoristite priliku da budete glamurozni", rekla je upozorivši da pitate domaćina zabave o dress codu.

Imajte ograničenu listu gostiju Ukoliko ste vi domaćin zabave, posebnu pažnju morate posvetiti listi gostiju. Ne smijete zvati sve prijatelje i poznanike, jer morate uskladiti njihove karaktere. Ako se neko sam pozove na zabavu uredu je reći "ne". Gostima obavezno dostavite detalje poput dress coda, mjesta i vremena početka zabave.

Pozovite vaše susjede Ukoliko zabavu organizirate u stanu ili kući, obavezno pozovite i komšije. Na taj način ćete spriječite negativne posljedice buke koja će im sigurno smetati.

Usavršite vaše sposobnosti druženja Kako bi zabava bila uspješna, morate spojiti ljude i učiniti da se druže. Najbolji način za to je da sve goste predstavite grupi i koristite otvorena pitanja kako biste ih animirali i zainteresovali.

"Nemojte se omesti kada se budete predstavljali ili razgovarali. Gledajte sagovornika u oči i to će vam pomoći u daljem druženju tokom noći. Ukoliko želite ostaviti dobar utisak na prvu, čvrsto, ali ne prejako, stisnite ruku osobe s kojom se upoznajete", kazala je.

Pobrinite se za djecu gostiju Ukoliko pozivate na zabavu porodične ljude s djecom, imajte na umu da možda neće sva izdržati budna do ponoći.

"Zamolite svoje goste da ponesu vreću za spavanje i jastuk, te ih smjestite u sobu. U njoj mogu odmarati i gledati filmove", ističe ekspertica.

Poštujte domaćina zabave Fokus je na ponoći, ali nemojte ostati predugo nakon. Savršen gost odlazi u razumno vrijeme. Prije nego krenete na zabavu pitajte domaćina da li trebate ponijeti hranu ili neko piće.

Pijte umjereno Šampanjac je odličan poklon za domaćina zabave, ali ne treba pretjerivati u njegovom ispijanju. Alkohol pijte umjereno i konzumirajte vodu.

Neka poljubac u ponoć bude nježan Nježan poljubac u obraz je dovoljno kulturan da čestitate Novu godinu ljudima koji su sa vama, a ukoliko je tu partner onda je poljubac najbolji način da proslavite.

"Ukoliko vam neko bude preblizu usana, a nije vaš partner, nježno okrenite glavu kako bi poljubac došao na obraz. Poželite im sretnu Novu godinu i otiđite do drugog prijatelja", ističe Julie Lamberg-Burnet.

Pazite šta postavljate na društvene mreže Postavljanje različitih fotografija sa zabava može utjecati na vaš imidž. Mislite i na one prijatelje koji ne žele biti na fotografiji. Također, izuzetno je bitno da tokom fotografisanja nemate u rukama hranu ili piće.