lifestyle
513

"Prekardašijan": Facebook stranica i blog kao inspiracija za sve koji žele smršati

Piše: L. Č.
(Foto: Privatni album)
Samira Poričanin-Petrešin, programska direktorica radija Antena Sarajevo, i njena fizička transformacija koja se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci inspiracija je za sve one koji se muče zbog suvišnih kilograma i planiraju dijetu "od sutra" ili "od ponedjeljka".

Poričanin-Petrešin je u posljednjih šest mjeseci izgubila čak 40 kilograma. Nakon godina odgađanja, slaganja kilograma, različitih dijeta i novih početaka, "program" je, kaže, napravila onog jutra kada se probudila i shvatila da je u ogledalu "ogromna žena koja sve manje voli sebe".

Znala je da nijedna dijeta koju je do tada provodila neće dati rezultat, zato je potražila pomoć ljekara i počela Protekal keto-dijetu, kupila sportsku opremu i počela trenirati sa personalnim trenerom.

Željela sam postati mama i zgodna žena!

"Do tada sam se samo vozila automobilom, a danas svakoga dana šetam Vilsonovim šetalištem. Išla sam na LPG tretmane za drenažu i pila tri litra vode dnevno. Prijateljima sam zabranila da me zovu na događaje koji bi me mogli dovesti u iskušenje da zgriješim", govori Poričanin-Petrešin za Klix.ba.

Dodaje kako njen proces mršanja još uvijek traje, a planira do jeseni izgubiti još 30 kilograma. Ipak, Samira ističe kako joj je sada primarni cilj da usvoji sve zdrave navike i način života kakav je vodila proteklih mjeseci, kako bi sačuvala zdravlje i vječno se riješila loših navika.

Samira Poričanin-Petrešin za Klix.ba govori kako nikad nije imala komplekse, niti se zbog suvišnih kilograma povlačila u četiri zida.

"Ali, lažu pretili ljudi koji tvrde da im ponekad ne zasmetaju pogledi ili da hladno prelaze preko onih naših 'prijateljskih' susreta u kojim vam neko kaže 'Joj, što si se razvalila'. Moji motivi su vrlo lični – da postanem mama i zgodna žena!", govori Samira.

Kad dođe kriza, obučem trenerku i odem u teretanu

Svi koji su ikad bili na dijeti, suočavali su se i sa lošim danima kada nedostaje volje i samo bismo željeli odustati, pojesti kolač ili preskočiti teretanu.

"Krize… Bilo je kriza, suza, plača... i još uvijek se borim sa njima. Tada obučem trenerku i odem u teretanu, prošetam do shopping centra, kupim odjevni predmet koji mi se najviše dopada, a koji mi je broj manji i kažem sebi - moram ovo obući za mjesec dana", priča nam Samira. U krizama joj dosta pomaže i njena doktorica koja je uvijek podsjeti na to dokle su stigle i koliko veliku stvar su napravile, te kako ne smije odustati.

Danas se osjeća mnogo bolje. Lakša je, a lakše su joj i misli. Dodaje kako joj je lakše da se obračuna sa sobom i drugima. Smatra da je važna volja, ali i samokritičnost.

"Moramo shvatiti da je debljina bolest, a potreba za uzimanjem velikih količina hrane ovisnost kao i svaka druga", kaže Samira i navodi kako je izuzetno bitna podrška porodice, prijatelja i kolega, ne samo da tješe, nego podstiču da budemo još bolji.

"Važno je da prestanemo sa izgovorima: kriviti vodu, izmišljati hormonalne poremećaje, prolongirati datume odluke, umišljati da teretane ne daju rezultata, a zaboraviti kako smo nakon treninga pojeli veeeeeliku čokoladu", priča Samira.

Prekardašijan blog i Facebook stranica

Naša je sagovornica svoje iskustvo odlučila podijeliti i javno, pa se tako na Facebook pageu Prekardašijan već mjesec dana druži sa više od pet hiljada virtualnih prijatelja.

Ideja za blog nastala je prije nekoliko mjeseci iz potrebe da svoju priču podijeli sa drugim ženama koje muči isti problem.

"Iskreno, ja sam bukvalno 'prekardašila' i smatrala sam naziv vrlo prigodnim za moju životnu priču", kaže Samira.

Na istoimenom blogu koji je od danas online Poričanin-Petrešin će podijeliti svoje iskustvo sa ženama, ali i, kako kaže, "motivirati sebe da povratka nema".

Dodaje kako joj je drago jer je svojim primjerom i odlukom da javno podijeli svoje iskustvo nekoliko puta dosad u medijima motivisala druge žene.

"Moje stvarne i virtualne prijateljice mi već pišu kako su izgubile 8, 15, pa i 35 kilograma, šalju mi fotke iz teretane ili zdravih obroka koje su počele pripremati. Pišu mi i žene koje nemaju problem sa kilogramima, ali sam ih motivisala da urade nešto za šta nisu imale volju. Sve to mi je motivacija, ali i obaveza da nastavim dalje", ističe naša sagovornica.