lifestyle
78

Predstavljen izgled Australskog islamskog centra u Melbourneu

Klix.ba
Nagrađivani australski arhitekta Glenn Murcutt objavio je nove snimke svoje prve džamije i islamskog centra u Melbourneu.

Na njima je prikazan krov sastavljen od neobičnih fenjerastih prozora koji pružaju svjetlost unutrašnjosti zgrade kroz jednu stranu. Trokutaste prizme obložene raznobojnim staklom liče na lampione i služe umjesto minareta ili kupolaste strukture koja se tradicionalno koristi u islamskoj arhitekturi.

Murcutt na izgledu Australskog islamskog centra radi više od 10 godina u saradnji s arhitektom Hakanom Elevlijem iz kompanije Elevli Plus. Kada krajem ove godine građevina bude završena muslimani iz predgrađa Melbourna Newporta, ali i drugih dijelova grada dobit će mjesto za molitvu i centar za društvena okupljanja.

Cilj arhitekte je da stvori savremenu džamiju koja može osigurati prostor i za muslimane i za nemuslimane, a koja bi se udaljila od tradicionalnih oblika islamske arhitekture.

Dvjesto skica, planova, fotografija i modela džamije predstavljeno je publici u Nacionalnoj galeriji u Victoriji kako bi se uvjerili u proces nastanka građevine.

Autor je kazao da je njegova ideja da u društvu nastrojenom protiv muslimana islam vrati u australsku zajednicu uz dodatak kulture.

Kada je Murcutt 2002. godine osvojio nagradu Pritzker za svoj rad žiri je kazao kako on u principu izbjegava velike projekte koji bi mu onemogućili da svakom detalju posveti posebnu pažnju.