lifestyle
85

"Povratak prirodi": Neobrijane dlake ispod pazuha kao trend

Klix.ba
(Foto: Instagram)
U inat "Kardashian-eri" umjetnih trepavica, teške šminke i brazilske depilacije, stiže jedan novi "trend" koji za cilj ima slavljenje ženske prirode - smjelo pokazivanje neobrijanih dlaka ispod pazuha.

Kako piše Mentall Floss, goli ženski pazusi počeli su se pojavljivati 1915. godine, a prije toga, u javnosti se nije mogao vidjeti goli pazuh, pa čak ni goli članak.

Više od 80 godina kasnije, glumica Julia Roberts iznenadila je i šokirala javnost pojavivši se neobrijanih pazuha na londonskoj premijeri svog filma "Notting Hill" 1999. godine.

I iako se radilo o romantičnoj komediji, kritičari i javnost su ubrzo počeli zbijati šale o njenoj "lošoj higijeni i održavanju tijela."

Danas, u 21. stoljeću, nebrijani pazusi bi trebali poslati samo jednu poruku - dlake ispod pazuha nisu nešto čega bi se žene trebale stidjeti, niti su žene "napravljene da budu seks objekti za privlačenje muškaraca."

Način na koji će pokazivati svoje tijelo prije svega je stvar izbora, poručuju ove aktivistice, a mnoge od njih se pozivaju na feminizam i stajalište da žene imaju puno pravo da svoje tijelo (ne)održavaju na način kako one to žele.

Na društvenim mrežama su se već počeli organizovati različiti pokreti, a jedan od njih je pokrenula i američka pop zvijezda Miley Cyrus koja je svoje dlake ispod pazuha počela farbati u različite boje.

Još jedan od načina privlačenja pažnje ili pak korak dalje u borbi za ženska prava - prosudite sami.