lifestyle
0

Potteromania zahvatila cijeli svijet

Klix.ba
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Širom svijeta noćas u ponoć po britanskom vremenu počela je prodaja pete knjige Harry Pottera nazvane "Harry Potter and the Order of the Phoenix".

Prve četiri knjige o dječaku čarobnjaku oborile su sve rekorde prodavši se u rekordnih 200 miliona primjeraka. Niko ne sumnja da će se i ovaj put nastaviti odlična prodaja. Mnogi su kasno noćas i rano jutros otrčali u obližnje prodavnice da bi se domogli još jednog nastavka slavnog Harry Pottera, knjige koja je uzburkala cijeli svijet. Mnoge trgovine rade i duže nego inače da bi uspjeli prodati što više primjeraka čija cijena u SAD-u iznosi 29,99 dolara. Amazon.com je naručio milion primjeraka, a uspio ih je prodati već oko 770 hiljada što je dvostruko više nego prošlogodišnjih 350 hiljada.

Iako je novi HP koji sadrži 766 stranica, izašao zasad samo na engleskom jeziku, mnoge zemlje sa neengleskog govornog područja su ipak krenule u prodaju. Prethodna četiri nastavka Harry Pottera prevedena su na 55 svjetskih jezika. Predviđa se da će novi Harry Potter oboriti sve rekorde prodaje i postati najprodavanija knjiga svih vremena.