lifestyle
21

Fotoaparatom zabilježio četvorogodišnju borbu supruge s rakom

Klix.ba
Fotograf iz New Yorka Angelo Merendino počeo je fotografisati svoju ženu Jennifer kada joj je dijagnosticiran rak dojke 2008. godine. Posvećeni muž dokumentovao je njenu borbu s rakom četiri godine.

"The Battle We Did Not Choose" (Borba koju nismo birali) naziv je albuma u kojem se nalaze fotografije od samog početka njihove zajedničke borbe, tretmana i liječenja. Fotografije su objavljene na njegovom blogu, gdje se nalaze i popratni tekstovi.

"Prvi put kada sam vidio Jennifer znao sam da je ona ta. Mjesec dana nakon toga Jen je dobila posao na Manhattanu i napustila Cleveland. Išao sam redovno tamo kako bih je vidio. Jednog dana sam joj rekao 'zaljubljen sam u tebe' i ona je priznala da osjeća isto", napisao je Angelo o početku njihove ljubavi.

Nakon šest mjeseci veze odlučili su se na brak. Vjenčali su se u septembru 2007. godine. No, nakon samo pet mjeseci Jennifer je dijagnosticiran rak dojke. Ona se borila hrabro, a Angelo joj je bio velika podrška.

"Ovaj izazov nas je zbližio. Riječi su postale manje bitne. Jedne noći Jen je primljena u bolnicu zbog nesnošljivih bolova, uhvatila me za ruku i rekla: 'Moraš me pogledati u oči, tako jedino mogu prevazići ovu bol'. Zaista smo se voljeli svakim dijelom duše", rekao je Angelo.

Njeno stanje se pogoršalo vremenom, opala joj je kosa i nije mogla hodati. Tada je Angelo shvatio kroz šta prolaze ljudi oboljeli od ove bolesti te kako loše okolina reaguje na njih. Odlučio je da objavi fotografije kako bi drugi promijenili pristup ljudima oboljelim od raka.

Jennifer je preminula 22. decembra 2011. godine, a Angelo je tada pokrenuo fondaciju "The Love You Share" za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka dojke.