Ustajanje ujutro
68

Potrebno je 36 minuta da se potpuno razbudimo

Klix.ba
To je nešto što moramo činiti svaki dan, ali bez obzira na to, nekima nikada neće biti lakši dio dana i neće se naviknuti na to. Govorimo o ustajanju iz kreveta ujutro naravno.

Nekima je lakše, nekima teže, ali istraživanje je pokazalo da nam je potrebno otprilike pola sata nakon otvaranja očiju da bismo se zaista osjećali budnima.

Britanski istraživači kažu da recimo u toj zemlji jedna od pet osoba, ili 17 posto, smatra da su jutarnji tip, svi ostali smatraju da im je jutro teži dio dana.

Istraživanje je pokazalo da većina ljudi, nakon što im zazvoni budilniki ili alarm na mobitelu, obično daju naredbu za odgodu za 14 minuta u prosjeku, pa ih opet isti zvuk podsjeti na ustajanje. Sve u svemu do potpunog buđenja potrebno je nekih 36 minuta, prenose britanski mediji.

Negdje oko 73 posto ispitanika je kazalo kako više vole da ih budi zvuk ptica ili kukurikanje pijetla, jer to ostavlja pozitivan utisak na njih.

Oni zvuci koji će vam pomoći da lakše započnete dan su: cvrkut ptica, oglašavanje pijetla, šum valova, zvuci klavira, klasična muzika...