lifestyle
0

Porodične razgovore za stolom zamijenila je komunikacija preko Facebooka

Klix.ba
Porodični razgovori postaju stvar prošlosti s obzirom da većina roditelja danas sa svojom djecom komnunicira preko društvenih mreža, pokazala je nedavno urađena studija.

Sedam od deset roditelja, koji su učestvovali u anketi, priznali su da koriste stranice za društveno umrežavanje poput Facebooka i Twittera da bi redovno održavali komunikaciju sa članovima svoje porodice.

Studija, provedena u Velikoj Britaniji, je pokazala da ljudi u prosjeku šest puta sedmično razgovaraju s članovima porodice, licem u lice, ali zato šalju najmanje pet e-mailova sedmično, ostavljaju najmanje tri posta sedmično na Facebook zidu člana porodice te komentaršu fotografije najmanje dva puta sedmično.

Većina roditelja je priznala "špijunira" djecu na društvenim mrežama, prate šta objavljuju, s kim se druže, koja mjesta posjećuju i kakve komentare ostavljaju.

Stručnjaci tvrde da je dobro to što roditelji prate djecu preko društvenih mreža i nadgledaju ih, pogotovo u situacijama kada fizički ne mogu biti blizu, ali da tehnologija istovremeno i udaljava roditelje i djecu te uništava komunikaciju.

Zbog toga, savjetuju, svi roditelji bi trebali shvatiti važnost razgovora s djecom, lice u lice, te svakodnevno voditi smislene razgovore i interesovati se za događaje u životu djece mimo onih za koje saznaju preko Facebooka ili neke druge društvene mreže.