Vratio se sa studijskog putovanja
19

Popularni kuhar Vjeko Kramer u SAD-u posjetio restoran Roberta de Nira

Piše: A. Dž.
(Fotografije iz privatnog albuma)
Omiljeni kuhar i voditelj showa na OBN-u "Lonci i poklopci" Vjekoslav Kramer vratio se nedavno sa studijskog putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama prepun utisaka i novog, pozitivnog iskustva.

Popularni Vjeko je od 6. do 24. septembra predstavljao Bosnu i Hercegovinu u programu "Kulinarska diplomatija: Pomoviranje kulturnog razumijevanja putem hrane" koji je organizirala Vlada SAD-a.

Učesnici programa bili su uvaženi članovi kulinarskih, obrazovnih i novinarskih zajednica iz 25 zemalja svijeta: Francuske, Češke, Rusije, Saudijske Arabije, Libana, Sudana, Libije, Obale Slonovače, Argentine, Kanade, Vijetnama, Kine, Kambodže, Kolumbije, Perua, Madagaskara...

U razgovoru za Klix. ba Vjeko govori o utiscima sa zanimljivog putovanja koje je počelo početkom septembra u Washingtonu, gdje su se održale sesije o važnosti kulinarske diplomatije.

"Kada s nekim sjedneš za sto i prelomiš komad kruha, podrazumijeva se da ste već na dobrom putu da postanete prijatelji i da biste trebali veliki dio diplomatije obavljati preko hrane i za stolom", kaže Kramer na početku razgovora za Klix.ba ističući važnost hrane u međuljudskim odnosima.

Nakon Washingtona, učesnici su obišli New York, San Francisco i Napa dolinu.

"Nakon toga smo se podijelili u grupe i otišli u male gradove SAD-a. Ja sam bio u Freeportu, gdje sam u jednoj od najmodernijih klaonica imao priliku da prisustvujem procesu klanja životinja, od trenutka kada ih uspavaju elektroškovima", kaže Kramer.

Učesnici su obilazili javne kuhinje za siromašne u kojima su i kuhali. Kramera se dojmio program Second Harvest, gdje sve velike trgovine i veliki proizvođači hrane šalju svoje sirovine koje su višak ili su pred istekom roka trajanja.

"Ta hrana se odmah kuha za siromašne i pakuje u gotovu ambalažu, nakon čega je šalju beskućnicima. Posjetili smo i školske kuhinje koje imaju totalno novi način ishrane, koji je pokrenula Michelle Obama. Bilo je veoma zanimljivo", priča Kramer koji je u okviru ovog programa imao priliku posjetiti neke od najskupljih i najpoznatijih restorana u ovom dijelu svijeta, kao što je Nobu, čiji vlasnik je jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice Robert de Niro, ili French Laundry, jedan od najskupljih i najzanimljivijih restorana koji sve što prodaje proizvodi u vlastitim vrtovima.

Da bi stekli uvid u život jedne prosječne američke porodice, učesnici su išli u kućne posjete ne večere i druženja.

"Puno toga sam zanimljivog vidio i doživio. Pravo osvježenje za mene je bilo pitanje vjere u SAD-u, jer se tamo ljudi ne gledaju kroz religiju i niko vas nikada neće upitati koje je vaše vjersko opredjeljenje. Sve je prihvatljivo, od monoteističkih do vudu relgija i vjerovanja u egipatske bogove. I sama grupa učesnika je bila veoma kulturološki raznolika, tako da je i druženje s njima bio svojevrstan šok", ističe Kramer i dodaje da bi u budućnosti volio raditi sa djecom.

"Volio bih okupiti djecu različitih nacionalnosti, da kuhamo, dijelimo iskustva i da djeca kroz taj stvaralački proces upoznaju jedni druge i uvide da svi kuhamo isto. Da zajedno širimo poruku mira" , priča naš sagovornik.