lifestyle
164

Ponedjeljak će biti najdepresivniji dan, obucite što veselije boje

Klix.ba
Ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja i hrabrosti da oblačite šarenu odjeću na posao, ponedjeljak koji je pred nama je prava prilika da to učinite. Naime, 20. januar će biti najdepresivniji dan u godini, a stručnjaci tvrde da boje i šarenilo mogu utjecati na to da barem malo popravite raspoloženje.

Akademik Cliff Arnall je 2005. godine izračunao formulu za tzv. Blue Monday uračunavši različite faktore, od vremena, dugova i propalih novogodišnjih odluka. Na osnovu toga, najdepresivniji dan u godini pada otprilike uvijek u isto vrijeme, a to je treći ponedjeljak u januaru.

Stručnjaci savjetuju ljudima da na taj dan oblače što svjetliju i šareniju odjeću i na taj način pokušaju utjecati na smanjenje depresije koja se javlja zbog lošeg vremena, dugova i pada raspoloženja nakon sezone slavlja i radosti, objavio je Daily Mail.

Inače, ljudi se rijetko odlučuju da na posao nose šarenu odjeću i svijetle tonove jer smatraju da tako izgledaju manje profesionalno.

Ipak, ovo je dan kada im niko neće zamjeriti što su u odjeći svjetlijih tonova, a tople boje sigurno će utjecati na bolje raspoloženje.