Pet's Eye View
0

Pogledajte svijet iz perspektive svog ljubimca

Sarajevo-x.com
Ako ste ljubitelj životinja, zasigurno biste željeli znati što više o njima. Novoosmišljena kamera za pse omogućava da uđete u njihov svijet i vidite ga njihovim očima.
Pet's Eye View je kamera koja nasumično fotografiše kretnje psa. Kamera još uvijek nije u mogućnosti napraviti videosnimak, ali će i to uskoro biti moguće, piše "Daily Mail".

Kamera se postavlja oko vrata psa, a dizajnirana je tako da mu uopće ne smeta. Sadrži 0,3 megapikselni senzor koji daje solidnu kvalitetu fotografije. Memorija kamere može sačuvati četrdeset fotografija.

Kamera se uključi, odnosno snimi fotografiju svakih jednu, pet ili petnaest minuta, u zavisnosti od podešavanja. Seth Lakeman je testirao kameru na svom imanju u Devonu sa psom špringer španijelom, Berniejem.

Lakeman kaže da je to bilo uzbudljivo iskustvo jer je mogao vidjeti svijet iz pseće perspektive i osjećao se kao da gleda očima svog ljubimca.

Iako fotografije nisu visokog kvaliteta, ipak je bilo zanimljivo pogledati ih. Ako pas ima dužu dlaku, ona će povremeno blokirati objektiv.

Lakeman je dobio interesantne fotografije nakon što je sa svojim psom posjetio prijatelja koji je također vlasnik jednog psa. U igri sa helikopterima na daljinsko upravljanje psi su trčali i skakali u vis, dok je kamera pravila zanimljive kadrove. Također, lijepe fotografije su snimljene tokom zalaska sunca kojeg je pas Bernie posmatrao sa verande.

Iako kamera ne obezbjeđuje poseban kvalitet fotografija, ipak predstavlja dobru ideju koju bi bilo dobro bolje razviti. Kamera je napravljena od plastike, a mogla bi biti i manje veličine. Prednost je to što uopće ne smeta psu i ostaje na mjestu na kojem se postavi.

USB-priključak je vodootporan, ali Lakeman misli da bi ipak trebalo pripaziti na kameru. Baterija kamere može izdržati dvadeset sati, a potrebno joj je devedeset minuta da se napuni.

Najveći problem ovog uređaja je što pri fotografisanju, ako je pas izrazito nemiran, nastaje relativno mutna fotografija, pa je zbog toga, bar za sada, vjerovatno više namijenjena mirnijim i manje aktivnim psima.

Zaključak je da kamera za ljubimce, uprkos nekim relativno lošim karakteristikama, nije tako loša ideja, a kada se nedostaci isprave i kada se omogući kreiranje videosnimka, mogla bi postati hit na tržištu opreme za kućne ljubimce.