Futuristički dizajn
0

FOTO / Pogledajte kako će izgledati Islamski centar u New Yorku

Sarajevo-x.com
Uprkos brojnim negodovanjima džamija će biti izgrađena u blizini mjesta gdje su se nekada nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a ovih dana su objavljene i prve fotografije budućeg Islamskog centra i džamije.
Prema planovima, u Islamskom centru nalazit će se ogromna teretana i fitness centar, umjetnički studio, restoran kao i spomen-svetište za sve nastradale 11. septembra, koje će biti otvoreno za ljude svih vjeroispovijesti.

Sharif El-Gamal, koji rukovodi projektom gradnje džamije, uvjeren je da će se futuristički dizajn budućeg objekta svidjeti svima, te je izjavio za "New York Post" da je ubijeđen da se niko neće buniti protiv Islamskog centra kada on bude izgrađen.

Kako se navodi, budući objekat će se svojim dizajnom i apstraktnim oblikom savršeno uklopiti, te će sigurno jako brzo postati jedna od znamenitosti New Yorka.

Prema planu, na prva četiri sprata nalazit će se teretana, fitness centar i bazeni, dok će jedan cijeli sprat biti namijenjen sadržajima za djecu, te će se tu naći vrtić i prostorije za djecu.

Također, u centru će se nalaziti restorani, kulinarska škola, umjetnički studio, izložbeni prostor, kao i dvorana za kulturne priredbe.

Molitveni prostor za muslimane, dio centra koji je izazvao veliko negodovanje javnosti, bit će smješten na dvije etaže u suterenu.

El-Gamal je istakao da je sama ideja objekta bila načiniti zgradu koja će se savršeno uklopiti u metroplu kakva je New York i zgradu koja će privući sve ljude, ali i muslimane koji borave u tom gradu.

On je dodao da će se spomen-svetište stradalima nalaziti na 12. spratu zgrade i da će biti otvoreno za sve dobronamjerne ljude.

"Željeli smo napraviti ekološki prihvatljivu, a istovremeno i cool zgradu. To nije džamija i ne nalazi se na Ground Zerou", istakao je El-Graham, prenosi "Daily Mail".

Ipak, radovi na izgradnji centra trebaju tek da počnu. Narednih sedmica bit će odabran arhitekta i počet će prikupljanje novca.