Naša budućnost
0

Plutajući gradovi

Sarajevo-x.com
Nagrađivani belgijski arhitekta Vincent Callebaut dizajnirao je neobične "plutajuće gradove" za stanovnike naše planete koji će zbog globalnog otopljavanja u skorijoj budućnosti ostati bez svojih domova.

Na prvi pogled izgledaju kao divovske vrtne stolice na napuhivanje koje je odnijelo more, ali su ove neobične arhitektonske tvorevine, izgleda, posljednje rješenje za ubrzano podizanje nivoa mora.

Ovaj kompjuterski prikaz prikazuje dva plutajuća grada koja mogu primiti po 50.000 stanovnika.

Arhitekta je njihov neobičan dizajn osmislio po uzoru na lokvanj, a s ciljem osiguranja trajnog utočišta za sve one čiji će se domovi nekada u budućnosti naći pod vodom. Veliki gradovi poput Londona, New Yorka i Tokyja su, prema mišljenju stručnjaka, u najvećoj opasnosti od podizanja nivoa oceana. Procjenjuje se da bi nivo vodenih površina na Zemlji do kraja ovog stoljeća mogao porasti čak za jedan metar.

"Lilypad City" je osmišljen tako da pluta po svijetu kao neovisan i potpuno samoodrživ dom. U njegovom središtu je smješteno jezero koje skuplja i pročišćava kišnicu, a moći će mu se pristupiti preko tri odvojene marine. Stanovnicima će na raspolaganju biti i vještačke planine kako bi ponekad mogli promijeniti svoje okruženje.

Plutajući gradovi će imati niz obnovljivih izvora energije uključujući solarne panele, postavljene na planinama, vjetrenjače i generatore koji će koristi snagu valova.