lifestyle
0

Pizza kao zdrava hrana?

Sarajevo-x.com
Izgleda da će se ostvariti san ljubitelja brze hrane. Hemičari Univerziteta u Marylandu izjavili su da su pronašli način kako poboljšati nivo antioksidanata koje sadrži pšenica od koje se pravi tijesto za pizzu.

Tijesto se treba peći duže i na višoj temperaturi kako bi imalo više vremena da poraste. Antioksidanti su supstance koje štite ćelije od raznih oštećenja.

Neki stručnjaci smatraju da antioksidanti mogu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i drugih oboljenja. Liangli Lucy Lu, profesorica hemije kaže da otkrića do kojih su došli mogu poboljšati hranu koja je bazirana na pšenici.

"Razlog zbog kojeg smo odabrali pizzu jeste zato što je to veoma popularan proizvod, ne samo u SAD-u već i širom svijeta", dodao je istraživač Jeffrey Moore i kazao da su mislili da će, ako uspiju poboljšati karakteristike antioksidanata u tom proizvodu, to imati veći uticaj na ljudsko zdravlje.

Nivo antioksidanata raste za 60 procenata kada se duže vrijeme peče, a za 82 posto kada se tijesto peče na višoj temperaturi. Ukoliko se spremanje vrši pažljivo, pizza neće zagorijeti. No, ukoliko kao prilog koristite masne sireve i šunku, pizza ponovo postaje nezdrava i kalorična.

Ovu studiju je finansiralo američko Ministarstvo poljoprivrede ali ne i industrija pizze.