lifestyle
499

Piolina ima šest mjeseci: Mala lavica savladala sve "lavovske" lekcije

Klix.ba
Foto: Pionirska dolina
Foto: Pionirska dolina
Piolina, mladunče lava i prinova koja je u Pionirsku dolinu stigla prije šest mjeseci, jako dobro napreduje, a posjetitelji ovog zoološkog vrta će je nakon zimske pauze uskoro ponovo moći vidjeti. Mala lavica slavi pola godine života i već je savladala sve lekcije koje uči od svoje mame lavice Sarajčice.

Vedad Škapur, glavni veterinar u Pionirskoj dolini u razgovoru za Klix.ba govori kako su lavovi prilično otporni na temperature, tako da je mlada lavica gotovo čitavu zimu kad su temperature bile iznad -5 stepeni na kraće vremenske periode bila puštana u vanjsko trkalište.

Pored toga, Piolina je zimu iskoristila da nauči i neke nove vještine.

Foto: Pionirska dolina
Foto: Pionirska dolina
"Kad se igra s majkom, priroda i biologija rade svoje i majka je kroz igru uči i educira kako jedan lav treba da se ponaša. U zimskom periodu su imale mir i slobodu kako bi Piolina savladala i naučila od majke vještine kad je u pitanju ponašanje prema ljudima, jelo, piće...", kaže Škapur, te dodaje kako mala lavica sad zna većinu "lavovskih" stvari i sve ono što jedan lav treba da zna.

Škapur se nada da će u maju maloj lavici i njenoj majci moći pridružiti i lava Rilija. Iako su u istoj prostoriji, mladunče se zbog mjera predostrožnosti još uvijek ne pušta kod lava iako je on, kako kaže Škapur, "preko ograde liže i vidi se da je voli."