lifestyle
0

Pet stvari o Vladimiru Putinu koje možda niste znali

Sarajevo-x.com
Svi znamo Vladimira Putina kao nasljednika Jelcinja i Gorbačova. Možda se neupućenim čini da je on sitna riba, no to nije istina. Svoju karijeru je počeo u KGB-u i taj period njegovog života je obavijen velom tajne. Zna se da je veći dio zaposlenja proveo u Istočnoj Njemačkoj. On je vladar čvrste ruke, a kritičari njegove vladavine ponekad završe mrtvi.

Optužen je da koristi otrov kao političko sredstvo

Tajne vladine službe su vršile ubistva od kako postoje. KGB nije ništa drugačiji. Nedavno trovanje Aleksandera Litvinenka, bivšeg agenta KGB-a i disidenta nekada bi prošlo nezapaženo, ali priroda današnjih medija to nije dozvolila.

Putin je bio direktor FSB-a (nekadašnji KGB) prije nego li je postao premijer pa predsjednik. Litvinenko je tvrdio kako je Putin na vlast došao državnim udarom. Naime za vrijeme Putinovog vodstva FSB je u Rusiji organizovao više bombaških napada za koje je okrivio Čečene, tvrdio je Litvinenko.

Nedugo zatim Litvinenko je otrovan smrtonosnom količinom poloniuma-210 u novembru 2006. godine.

[SLIKA]1[/SLIKA]Putin ima crni pojas u džudou

Putin je kao dijete počeo trenirati Sambo, borilačku vještinu razvijenu u SSSR-u koja uči samoodbranu bez korištenja oružja. Sve nesuglasice rješavao je šakama. Sa 14 godina prebacio se na džudo i trenutno nosi crni pojas šesti stepen.

Putin džudo smatra više životnom filozofijom, a manje sportom. Još uvijek trenira, a svoju vještinu je pokazao i prilikom zvanične posjete Japanu gdje mu je bivši japanski premijer Yoshiro Mori darovao crni pojas šesti stepen.

Postao je kršćanin nakon bliskog susreta sa smrću

KGB, komunizam i crkva nisu mogli skupa u Rusiji. Majka mu je bila pravoslavka, a otac ateista i veliki komunista. Stav Putina prema religiji nije bio poznat do sredine devedesetih, nakon što je zamalo izgorio u požaru. Od tada je postao redovni posjetilac pravoslavne crkve, organizacije koju je nekada i sam progonio.

Optužen je za plagiranje

Putin je svoj doktorat iz ekonomije zaradio 1997. godine. Mnogi su smatrali da je njegov rad bio za klasu niži nego što je potrebno za doktorat. Niko ne zna kada je doktorat napisan i da li ga je on uopšte napisao.

U martu 2006. godine dva postdiplomska studenta su otkrila da je većina Putinove doktorske disertacije prepisana iz knjige koju su napisala dva profesora sa Univerziteta u Pittsburghu. Navaden je izvor informacija, ali je najmanje 16 stranica prepisano. O tome se ne priča

Njegova porodica imala je veze sa Staljinom, Lenjinom i Raspućinom

Putinov djed sa očeve strane radio kao kuhar u jednoj od Staljinovih rezidencija, a navodno je više puta pravio jela za Lenjina i Raspućina.

Šta dalje

Putin je zamijenio Jelcinja posljednjeg dana 1999. godine, a izbori su održani tri mjeseca kasnije. Mandat mu se završava 2008. godine, kada će imati 56 godina. Da li će Putin otići mirno sa predsjedničke stolice to niko ne zna, ali svima je jasno da je premlad za konačno povlačenje iz političkog života.