lifestyle
133

Pas upozorio ženu da će dobiti napad epilepsije i pomogao joj da se osvijesti

Klix.ba
Kažu da je pas najbolji čovjekov prijatelj, a Shannon Locke je živi svjedok da su ovi ljubimce i više od toga. Njen pas Poppy spasio joj je život upozorivši je da će dobiti epileptički napad a potom joj pomogao da povrati svijest.

Dvadesettrogodišnja djevojka iz Sjeverne Irske podijelila je video na kojem se vidi kako je labrador Poppy njuškom gura i budi kako bi je upozorio da će dobiti napad, a potom je lizao njeno lice kako bi se oporavila.

Video ima više od milion pregleda i svi su oduševljeni načinom na koji je pas postupio. Kada se prestala tresti, pas je svojoj vlasnici polizao usta kako bi spriječio da se uguši od viška sline.

"Mnogo sam razmišljala da li da postavim ovaj video jer me je bilo stid. Ali to je epilepsija. Moj predivni terapeutski pas Poppy upozorio me na 15 minuta prije da ću dobiti napad što mi je dalo vremena da postavim kameru. Poppy je divna i ne samo da me upozorava kada ću dobiti napad već mi pomogne da povratim svijest", kazala je Shannon.

Ona je zajedno s trenerom Neilom Powellom pokrenula dobrotvorno udruženje koje ima za cilj promjenu života ljudi sa zdravstvenim problemima na bolje uz pomoć terapeutskog psa.

Shannon ima epilepsiju od 17. godine, a napade ima nekoliko puta sedmično.

"Ona nije samo moj najbolji prijatelj već i životni spasilac. Dala mi je samopouzdanje da izađem i uživam u životu ponovo", kazala je sretna vlasnica.