lifestyle
840

Panda optužena da je glumila trudnoću kako bi dobila bolju hranu i smještaj

Klix.ba
Radnici u Taipei zoološkom vrtu u Kini bili su uzbuđeni zbog pande koja je pokazivala znakove trudnoće - prilično rijetke pojave među pandama u zatočeništvu, što je zapravo i glavni razlog njihove ugroženosti kao vrste.

Ženka pande je pokazivala sve simptome trudnoće - gubitak apetita i povećanje stomaka, a i nivo progesterona joj je bio izuzetno visok.

Ipak, uprkos obećavajućim znakovima, njena trudnoća je ipak bila lažna iako je ženka oplođena umjetnom oplodnjom ranije ove godine. Sada ovu pandu optužuju da je "glumila" trudnoću samo kako bi dobila bolju hranu i njegu.

Pande koje čekaju mlade tretiraju kao kraljice. Kako piše China Daily, ove ženke se premještaju u sobe sa klimom i na njih se pazi 24 sata dnevno. Također, daju im se više voća i bambusa koji obožavaju.

Stručnjaci za pande navode kako je Yuan Yuan, koja je rodila mladunče 2013. godine, najvjerovatnije glumila trudnoću kako bi dobila ove povlastice, te kako su pande izuzetno pametne životinje koje su vremenom naučile trikove za bolji život u zatočeništvu.