lifestyle
0

Otkrivena pisma Alberta Einsteina

Sarajevo-x.com
Proslavljeni fizičar, Albert Einstein, bio je veliki ljubitelj žena, a pisma koja su otkrivena javnosti u ponedjeljak ukazuju na to da je svoju ljubav dijelio sa čak šest žena.

Pisma, koja su pisana između 1912. i 1955. godine, čuvaju se u Arhivu Alberta Einsteina na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu.

Kolekcija sadrži oko 3.500 stranica, a sačinjavaju je pisma koja je Einstein pisao svojim ženama, ali i svojoj djeci. U njima se nalaze detalji o njegovim izvanbračnim aferama, teoriji relativiteta, dodjeli Nobelove nagrade i porodici.

"Tačno je da me gospođa M. Pratila na put u Englesku. Njena zaluđenost mnome sve više izmiče kontroli ", pisao je Einstein u jednom pismu svojoj pastorici Margot 1931. godine.

[SLIKA]1[/SLIKA] Einstein sa prvom ženom, Milevom Marić

Ekscentrični njemačko-jevrejski genij je također opisao u pismima svoje veze sa Margarete, Estellom, Toni, još jednom Toni i Ethel. No, još se vjeruje da je Einstein imao vezu i sa svojom sekretaricom Betty Neumann tokom 1923. godine.

Einsteinova pastorka Margot je donijela pisma na Hebrejski univerzitet uz zahtjev da se otvore tek dvadeset godina nakon njene smrti. Margot je umrla u julu 1986. godine.

Pisma također bacaju svjetlo i na novac koji je Einstein dobio od Nobelove nagrade za koji se vjerovalo da ga je poklonio svojoj prvoj ženi Milevi. No, prema pismima, Einstein je novac izgubio na berzi trgujući dionicama.

[SLIKA]2[/SLIKA] Einstein sa drugom ženom, Elsom

Einstein je također pisao o problemima u odnosu sa sinom Eduardom koji je bolovao od šizofrenije, kao i o svojim osjećanjima prema Margot, koju je volio poput vlastite kćeri.