lifestyle
2

Unuka Aristotela Onasisa od prodaje njegovog ostrva zaradila 117 miliona eura

Klix.ba
Grčko ostrvo na kojem se bogati brodovlasnik Aristotel Onasis vjenčao s nekadašnjom prvom damom SAD-a Jackie Kennedy prodato je za 117 miliona eura.

Athina Onasis Roussel, unuka grčkog tajkuna, pristala je na prodaju otoka Skorpios, koje se nalazi u Jonskom moru. Kupac je anoniman, a prema pisanju grčkih medija, riječ je bogatom ruskom biznismenu.

Onasis je ostrvo kupio 1962. godine za 11.000 eura, a šest godina kasnije na njemu je organizirao luksuzno vjenčanje s Jackie Kennedy, udovicom američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koji je ubijen 1963.

Nakon Onasisove smrti, Skorpios je naslijedila njegova kćerka Christina, koja je umrla 1988. godine u 37. godini. Ostrvo je kasnije prešlo u vlasništvo jedine preostale nasljednice Onasisovih, Athine Roussel.

Ona je godinama odbijala prodati ostrvo, ali, prema riječima vlasnika agencije za nekretnine Ferhada Vladija, više od 100 miliona dolara jednostavno nije mogla odbiti.

Na ostrvu se nalaze tri rezidencije, heliopad i luka za brodice. Bogati brodovlasnik Onasis sahranjen je na ostrvu uz kćerku i sina koji je poginuo 1973.

Athina Onasis Roussel je rođena u Francuskoj i jedino je dijete Christine Onasis i njenog četvrtog muža Thieryja Roussela. Udata je za brazilskog preponaša Alvara de Mirandu Netoa i živi u Sao Paulu.