lifestyle
26

Ostanite mladi i aktivni uprkos stresnom životu

Klix.ba
Nažalost, svakodnevne poslovne aktivnosti i ubrzani tempo života nam ne ostavlja prostora da se posvetimo sebi i svom zdravlju. Ukoliko ipak razmišljate o tome kako se morate aktivirati i održati dobru formu, evo nekoliko savjeta za vas.

Znoj svaki dan

Svakodnevno biste trebali imati neke fizičke aktivnosti koje će doprinijeti tome da se preznojite. Da biste promijenili i aktivirali svoje tijelo, morate napustiti udoban način života ili bolje rečeno ljenčaranje. Ako želite osnažiti svoje tijelo i mišiće, izgubiti suvišnu mast i kilograme, onda na tome morate mukotrpno raditi. Bilo da vježbate u teretani ili negdje na svježem zraku, ne zaboravite da trening nije uspješan ako se niste preznojili.

Povratak u osnovnu školu

Sjetite se stvari koje ste radili kao djeca. Vježbali ste, a da toga niste bili ni svjesni, to vam je više ličilo na igru. Zašto to ne pokušate i sada. Preskačite konopac, penjite se na stabla, vozite se biciklom, trčite na obližnjem igralištu. Osim toga, razmislite o odlasku na plivanje, kuglanje ili o tome da upišete kurs plesa. Zašto ne, dobro ćete se zabaviti, a i vaše tijelo će od toga imati koristi.

Koristite ono što imate

Obično je najteže napraviti prvi korak. Uvijek kada trebamo vježbati i baviti se nekom fizičkom aktivnošću nađemo milion izgovora. Kažemo sebi da nemamo odgovarajuću opremu, odgovarajuće sprave ili izmislimo nešto treće. Koristite ono što imate. Pogledajte oko sebe. Sigurno ćete pronaći konopac, možda ste zaboravili da imate onaj stari bicikl negdje, možda možete iznajmiti ili posuditi bicikl, imate negdje sigurno i loptu ili male tegove... Sve to može biti od koristi da vježbate. Ne treba vam privatna fitnes sala da biste se pokrenuli.

Ishrana je ključna

Jedite "čistu" hranu. Ne, tu se ne misli na higijenski čistu, nego na hranu koja nije industrijska. Potrudite se da sami pripremite svoje obroke, a ne da ih kupujete gotove pripremljene. Meso na maslinovom ulju i salata su nešto što možete pripremiti na razne načine i to tako da bude zdravo.

Odmarate kao što radite

Odmor je jako bitan svakom čovjeku, kako psihički, tako i fizički. Međutim, ako radite neki kancelariski posao teško da ste fizički umorni kada dođete kući. To je više psihički umor. Nije rješenje leći ispred TV-a i otvoriti pakovanje krickalica. Naprotiv, tek tada biste trebali vježbati, jer vježbanje vas i psihički odmara. Pokušajte, ubrzo ćete vidjeti rezultate, savjetuju fitnes stručnjaci.