lifestyle
0

Oslo, Hong Kong i Tokio najskuplji gradovi na svijetu

NINA
Oslo, Hong Kong i Tokio su tri najskuplja grada na svijetu, prema istraživanju o cijenama i zaradama koje je obavila globalna finansijska kompanije UBS, a rezultate je objavio list Business Times.

Napravljena je lista od 10 gradova u svijetu u kojima su troškovi života najviši, mjereno cijenom potrošačke korpe i raznih usluga, osim stanarina.

Norveška prijestolnica Oslo, na prvom je mjestu te liste jer su tu troškovi života dva puta viši od globalnog prosjeka, javila je agencija DPA.

Iza Osla su Hong Kong i Tokio, za kojima slijede New York, Zürich, Kopenhagen, London, Basel, Chicago i Ženeva. Ako bi se uzele u obzir i stanarine, onda bi ta lista izgledala malo drugačije. U tom slučaju najskuplji bi bili Hong Kong, London i New York.

Potrošačka korpa je najjeftinija u Bombaju, Buenos Airesu, Kijevu, Bukureštu i Sofiji. Ako se uspoređuju regije, onda je najskuplja zapadna Evropa i Sjeverna Amerika gdje su cijene u prosjeku za 25 centi više od globalnih prosječnih cijena.

Međutim, ove godine je smanjena razlika u cijenama u gradovima u kojima je život najskuplji i najjeftiniji u odnosu na istraživanje od prije tri godine.

Prvi na listi najskupljih gradova prije tri godine bio je Tokio koji je ove godine treći, što oslikava pad vrijednosti yena.

Život u Evropi je znatno poskupio poslije uvođenja zajedničke valute eura, koji je znatno jači od dolara. Kada je riječ o hrani, ona je najskuplja u Tokiu, gdje za kupovinu 39 prehrambenih artikala treba izdvojiti 349 dolara. Bombaj je u tom pogledu najjeftiniji jer za kupovinu istih proizvoda dovoljno je 131 dolara.

Kompletna muška odjeća najskuplja je u Chicagu, za kojim slijede New York, Tokio i Oslo. Za tu kupovinu potrebno je između 1.190 i 1.390 dolara.

Najpovoljnije cijene muškog tekstila su u Manili, Bukureštu i Sofiji gdje isti artikli koštaju između 230 i 410 dolara.

Ako su žene u pitanju, situacija se donekle razlikuje. Najskuplji su Tokio, New York i Chicago gdje za kompletnu žensku odjeću treba potrošiti između 1.070 i 1.270 dolara.

Ako istu kupovinu treba obaviti u Manili, Rio de Janeiru, Sao Paolu i Bombaju onda je dovoljno imati od 100 do 120 dolara.

Za kupovinu automobila, Singapur je najnepovoljniji, iza kojeg dolazi Oslo, Kopenhagen i Atena. Razlike u cijenama proizvoda i usluga postoje zbog razlike u cijeni radne snage.