lifestyle
0

Operisala oči kako bi promijenila boju i ostala slijepa

Klix.ba
Studentica iz Londona Shenise Farrell ostala je slijepa nakon što je operisala oči kako bi promijenila njihovu boju. Operaciju je obavila u Panami, a željela je da njene tamno smeđe oči postanu svjetlije.

Ovo zadovoljstvo Farell je koštalo 9,6 hiljada eura, ali je tokom operativnog zahvata došlo do komplikacija zbog čega je ostala privremeno slijepa.

Farell se odlučila na operaciju 2009. godine i tada je počela tragati za klinikama koje to rade. Uprkos tome što je njena porodica bila protiv, ona je otputovala u Panamu gdje su joj ugrađeni diskovi u boji koji su poput kontaktnih leća u oči.

"Bila sam toliko odlučna da ću se operisati i nisam osjetila nikakav strah", rekla je Farell.

Kada je stigla na kliniku rekli su joj da ne može imati svijetlo smeđe implantate jer su nestali na tržištu. Dogovorili su se da joj ugrade plave. Iako joj to nije bila prvobitna namjera odlučila je nastaviti s operacijom.

Tokom operacije je vrištala a hirurg joj je rekao da ne vrišti jer bi mogao pogriješiti. Nakon 20-minutne operacije Farell je doživjela šok. Nije mogla vidjeti. Hirurg joj rekao da se ne brine i da je nekima pacijentima potrebno dvije sedmice da im se vrati vid. No, i nakon povratak u London Farell i dalje nije vidjela dobro.

Otišla je u Charing Cross bolnicu gdje nije mogla pročitati ni najveća slova. Ljekari su joj rekli da moraju ukloniti implantate.

"Kada sam otvorila oči bilo je sve crno. Uspaničila sam se i pomislila kako ću zauvijek ostati slijepa", rekla je Farell.

Ali, crnilo je bilo samo zbog tufera koji su se nalazili preko njenih očiju. Kada su uklonjeni mogla je ponovo vidjeti ali bilo joj je malo maglovito. Trebalo joj je tri mjeseca da joj se vid vrati u normalu.

"Sada opet vidim normalno. Moje oči su smeđe i nije bitno koje nijanse. Najvažnije je da vidim", istakla je Farell.