lifestyle
22

Ogromne skulpture prekrile plaže Sydneyja

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nove originalne skulpture osvanule su na ovogodišnjoj izložbi na dvije plaže u australskom gradu Sydneyju - plaži Bondi i Tamarama, kao i duž obale između njih.

Izložba koja je otvorena za sve posjetioce organizuje se već 18 godina zaredom na prostoru dugom dva kilometra, a svoja djela predstavljaju umjetnici iz 16 zemalja.

Ove godine proslavljeno je učešće hiljaditog umjetnika, a jedan od njih nada se da će postaviti svoj rekord. Geoffrey Drake-Brockman je predstavio svoju skulpturu nazvanu "Counter" (brojač) koja broji svakog čovjeka kada prođe kroz nju.

"Pozitivna strana brojanja je to što na ovaj način učestvujete u društvenom poretku, ističete se i budete pobrojani, tako da se vaš život broji. Negativna strana je postajanje samo jednog od brojeva u bazi podataka. Ljudi biraju žele li da budu pobrojani ili ne", kazao je on.

Izložba "Sculpture by the Sea" bit će otvorena do 9. novembra, a ako bi se ovogodišnjoj mogao dati neki moto onda bi to sigurno bio "što veće - to bolje", s obzirom na ogroman broj skulptura za čije postavljanje na mjesto su bili potrebni kranovi i slična oprema.