Uradi sam
1

Ogrlica od dugmadi

Sarajevo-x.com
Novi ručno rađeni proizvod iz radionice dvije maštovite blogerke ovaj put je ogrlica koju možete napraviti spajanjem dugmadi. Ako vam se ideja sviđa, potrebno je da slijedite korake koje navodimo u nastavku.

Pripremile: Ramona & Narya

Za ovakvu ogrlicu će vam trebati nekoliko dugmića i konac na koji će te ih nizati. Konac može biti i rastezljivi i onda ogrlicu jednostavno prevučete preko glave ili možete koristiti usku satensku traku, ali onda pazite da su rupice na dugmićima dovoljno široke.

Ovdje je korišten zlatni konac za heklanje.

Premjerite koncem obim vrata, a možete staviti i duplu nit da bi ogrlica bila čvršća. Ostavite na kraju deset centimetara konca viška i zavežite čvor kako dugmići ne bi spadali dok ih nižete.

Poredajte duž konca dugmiće i kad ste zadovoljni rasporedom i brojem dugmića počnite da ih nižete na konac. Planirajte jedno dugme za zakopčavanje oglice i ostavite ga sa strane.

Najbolje je da za nizanje koristite i iglu jer je tako lakše provući konac kroz dugme.

Nakon što ste provukli konac i kroz zadnje dugme, napravite razmak od dva centimetra, pa provucite konac kroz dugme za zakopčavanje ogrlice, a onda na zadnjoj strani tog dugmeta svežite čvor.

Ako dugmad imaju četiri rupice možete provući još jednu dvostruku nit konca kroz sve dugmiće.

Kada ste završili sa jedne strane imate dugme koje služi za zakopčavanje, a sa druge nešto ovako:

Sa ove strane će te napraviti omču za zakopčavanje. Napravite nekoliko čvorova i onda oblikujte omču koja odgovara širini dugmeta za zakopčavanje:

Ovako izgleda gotova ogrlica:

A evo i jedna sa plavim dugmićima: