lifestyle
0

Ograničenje korištenja toaleta u avionima

Sarajevo-x.com
Kineska aviokompanija, koja je izračunala da je potrebno litar goriva da bi se u avionskom toaletu pustila voda u WC školjku, savjetuje putnicima da koriste WC prije nego što se ukrcaju na avion.

Kineske aviokompanije su se našle pod pritiskom jer moraju smanjiti troškove goriva. ''Energija potrebna za puštanje vode u WC školjku je dovoljna ekonomičnom autu da se kreće 10 kilometara'', navodi kapetan Liu Zhiyuan.

Liu navodi da prema istraživanju koje je sprovela avio-kompanija, nošenje jednog kilograma stvari kao što su jastuci i pokrivači, koristi oko 0,2 kg goriva po satu, kada je avion u letu.

''Ovo znači da samo jastuci i pokrivači u letjelici, proizvode trošak od 60 tona goriva svakog dana. Ako je svako sjedište snabdjeveno sa 450 grama magazina, onda se troši dodatnih 60 tona'', objasnio je Liu.

Još jedna tehnika štednje sačuvati će avio-kompanijama oko 6 miliona dolara. A radi se o tome da će tankovi vode u avionima biti napunjeni samo 60%.

Za prvu polovinu godine, ukupni gubitak kineskih aviokompanija je procjenjen na oko 400 miliona dolara, navodi kineska novinska agencija Xinhua.