lifestyle
5

Očaravajuća ljepota Bajkalskog jezera neodoljiva je fotografima i neustrašivim turistima

Klix.ba
Bajkalsko jezero (Foto: Daniel J Allen)
Ogromno kao more i duboka kao okean, Bajkalsko jezero je jedno od najvećih svjetskih čuda prirode. S površinom većom od Belgije, sadrži gotovo četvrtinu svih svjetskih slatkih voda, što je više od pet američkih Velikih jezera zajedno.

Radi se o najvećoj vodenoj masi unutar kopna s kamenim bazenom toliko velikim da bi svim rijekama svijeta bila potrebna godina da ga napune. U Bajkalsko jezero utječe čak 500 rijeka, a iz njega izvire samo jedna rijeka Angara, stotine kilometara sjeverno.

Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Tokom zime, kada je cijela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima. Također, u to vrijeme (od januara do maja), jezerom se odvija automobilski, kamionski i drugi prijevoz. Zbog veličine jezera, malo je vjerojatno da ćete naići na neki drugi automobil, pa je vožnja prilično sigurna. Led je tu debeo od 30 cm do nekoliko metara.

Uprkos prijetnjama naftovoda i drugih ljudskih utjecaja, Bajkalsko jezero ostaje u velikoj mjeri netaknuto. Ekologija ostaje izolirana od degradacije životne sredine izolirana na velikoj udaljenosti.

Smješten u srcu Sibira, nalazi se 3.500 kilometara zapadno od Pacifika i preko 4.000 kilometara istočno od Moskve. Zbog geografskog položaja nije lako doći do jezera.

Dolazi se preko ruskog grada Irkutska, pa se zaustavi na čuvenoj Transsibirskoj željezničkoj stanici koju mnogi posjetitelji koriste i kao polaznu stanicu.

Bez obzira na sezonu i lokaciju, očaravajuća ljepota Bajkalskog jezera uvijek privlači umjetnike, fotografe i neustrašive turiste. Sa jedinstvenom florom i faunom i fascinantnom lokalnom kulturom, sibirsko sveto more je fascinantno i uvijek privlačno. Jezero je dom za više od 1.085 vrsta biljaka i 1.550 vrsta životinja od kojih je skoro 80 posto endemskih vrsta.

U fotogaleriji pogledajte fotoreportažu sa Bajkalskog jezera koju je napravio fotograf Daniel J Allen.