lifestyle
34

Očajni savršeni: Desetogodišnjaci treniraju balet šest dana po 12 sati

Klix.ba
(Foto: Rachel Papo)
Fotografkinja iz New Yorka Rachel Papo koji je odrastala u Izraelu a koja je trenirala balet od malih nogu, provela je pet dana u St. Petersburgu tokom kojih je fotografisala mlade baletane koji provode 12 sati dnevno trenirajući, šest dana u sedmici.

Akademija za balet Vaganova ima stroga pravila, a da bi učenici uspjeli na baletnoj sceni moraju biti savršeni. Papo je napravila album posvećen njima pod nazivom "Očajno savršeni" u okviru kojeg je istraživala i fizičke i psihičke pritiske, izazove i sve ono s čime se suočavaju učenici koji su opsesivni ka cilju da budu savršeni.

Na fotografijama se nalaze i djeca koja imaju samo 10 godina, a fokusu je bila 15-godišnja balerina Katja koja je trenirala za predstavljanja profesorima iz cijelog svijeta koji su dolazili u posjetu akademiji. Plakala je od bolova, ali se naporno pripremala. Imala je povredu ramena, ali njeni učitelji su se samo brinuli za to kako će nastupiti. Balet trenira od devete godine.

Papo koja je trenirala balet od pete do 14. godine, kazala je kako je cilj ovog albuma predstaviti duh plesača čije je djetinjstvo oblikovala akademija.

"Posvećeni su tome od 10. do 18. godine, 12 sati dnevno, šest sati sedmično. Mladi plesači koji su na fotografijama nikada nisu dovoljno zadovoljni svojim dostignućima. Kad god rade napornije vjeruju da mogu još bolje i uvijek se bore s depresijom zbog želje da budu savršeni", kazala je fotografkinja.