lifestyle
0

Objavljena prva francuska knjiga bez glagola

NINA
Francuska izdavačka kuća "Arkan" objavila je ovih dana roman "Voz iz nedođije" pisca Michaela Talaira, koji je, kako se tvrdi, prva knjiga u francuskoj književnosti u kojoj nema glagola.

Roman je svojevrstan književni izazov koji može zainteresirati radoznalce, ljubitelje jedinstvenih rijetkih knjiga koje treba imati u svojoj biblioteci, kao i ljubitelje književnosti uopće, ističu izdavači.

Ovaj neidentificirani književni objekat (NKO) je knjiga koja začuđuje i svojom pričom, usprkos teškoćama početnog zahtjeva.

U vozu za koji se ne zna ni odakle dolazi, ni gdje ide, narator pravi razna poznanstva i na surov način opisuje mnoge likove.

Autor Michael Talaire doktorirao je književnost, a za sebe kaže, kako prenosi agencija AFP, da su ga uvijek privlačili humor, sve što je neobično i skrivena strana stvari. U predgovoru romana "Voz iz nedođije" Talaire ističe da je glagol oduvijek bio diktator, napadač i uzurpator francuske književnosti. U pisanju ovog djela on je koristio samo pridjevski oblik glagola.