lifestyle
0

Novi rekord za Churchillovu sliku

Sarajevo-x.com
"View of Tinherier"
"View of Tinherier"
Nedavno otkrivena slika nekadašnjeg premijera Velike Britanije Sir Winstona Churchilla, pod nazivom ''View of Tinherir'' je prodana na aukciji u Sothebyu za 612.800 funti.

Očekivalo se da će slika u ulju, koja je naslikana 1951. godine, dok je Churchill bio u Maroku, dostići sumu od 250.000 funti.

Sliku je na Sothebyu prodala Kitty Winn, unuka američkog generala Georgea Marshalla, kome je Churchill ovu sliku poklonio 1953. godine.

Glasnogovornica Sothebya, Sarah Thomas je izjavila da je Churchillova slika ''On the Rance, near St. Malo'', prošle godine dostigla cijenu od 344.000 funti na aukciji.

Churchill je često posjećivao Marrakech u Maroku, gdje je sastavljao ratne memoare i slikao. U Maroku je 1943. godine prvi put upoznao generala Marshalla, koji je bio komandant armije SAD-a tokom II Svjetskog rata. Churchill je veoma cijenio generala, i smatrao ga je ''posljednjim velikim Amerikancem''.

''Churchill je počeo slikati veoma kasno. Gledao je na to kao na hobi i nije sebe vidio kao profesionalnog slikara. Slikajući, oslobođao se od pritiska koji je stvarao na njega redovni posao. Njegov rad se razlikuje po kvalitetu, ali je tokom vremena naučio mnogo od svojih prijatelja i u njegovim posljednjim radovima to se može primjetiti'', navodi Thomas.