lifestyle
50

Nova turistička atrakcija: Airbus će "zaroniti" u Egejsko more kod Kušadasija

Klix.ba
Airbus A300 "zaronit će" u Egejsko more kod Kušadasija kako bi služio kao greben i privukao turiste koji vole roniti u ovaj turistički grad.

Riječ je o projektu općine Kušadasi. Avion je donesen u susjedni Guzelcamli nakon što je rastavljen u Istanbulu, a bit će potopljen uz obalu Kušadasija 28. maja.

Avion je koštao je 270.000 turskih lira. Dug je 54 metra, a 44 metra je širok s krilima.

"Ovim projektom namjera je povećati podvodnu različitost Kušadasija i razviti turizam ronjenja u gradu. Očekujemo 250.000 domaćih i stranih turista godišnje koji su zainteresirani za ronjenje. Ovim projektom Kušadasi će zatvoriti ovo ljeto s najmanjim gubitkom i učinit će da se ljudi Kušadasija i poslovnog svijeta osmjehuju. Ukratko, 28. maj će biti prekretnica turizma Kušadasija", rekla je Özlem Çerçioğlu, gradonačelnica.

Dijelovi aviona su napravljeni da mogu biti potopljeni uz pomoć kranova i teške opreme. Plutajući baloni bit će prikačeni za dijelove aviona, a potom će biti potopljen na dubinu između 20 i 25 metara. Očekuje se da će ovaj proces trajati 2,5 sata.

Ovo nije prvi avion koji je potopljen kao turistička atrakcija u Turskoj. Do sada su tri manja aviona smještena u Antaliji i Akçakoca distriktu od 2009. godine.