lifestyle
0

Nova bolest: seks-somnija

Sarajevo-x.com
Istraživači se bore da shvate rijetko medicinsko stanje seks-somniju, gdje oboljeli poriču ono što im se dešava, objavio je novi naučni magazin u srijedu.

Istraživanja vezana za seks-somniju (pokušavanje ostvarivanja seksualnih odnosa sa drugom osobom tokom spavanja), su otežana jer su osobe koje pate od navedenog stanja toliko postiđene tim problemom, da ne žele govoriti o tome samoinicijativno, dok doktori obično i ne postavljaju pitanja vezana za to.

Istraživači se bore da shvate rijetko medicinsko stanje seks- somniju, gdje oboljeli poriču ono što im se dešava, objavio je novi naučni magazin u srijedu. Istraživanja vezana za "seks-somniju" (pokušavanje ostvarivanja seksualnih odnosa sa drugom osobom tokom spavanja), su otežana jer su osobe koje pate od navedenog stanja toliko postiđene tim problemom, da ne žele govoriti o tome samoinicijativno, dok doktori obično i ne postavljaju pitanja vezana za to.

Pošto za ovo stanje ne postoji nikakav tretman, osobe koje pate od njega često imaju poteškoće u vezama sa partnerima. "Stvarno mi smeta, što to ne mogu da kontrolišem", rekla je Lisa Mahoney. "Plaši me jer ne mislim da partner ima išta sa tim. Ne želim da ovo budalasto stanje dugoročno ugrozi našu vezu."

Većina istraživača posmatraju seks-somniju kao varijantu mjesečarenja, gdje se oni koji pate od tog stanja nalaze "zaglavljeni" između sna i probuđenosti. Razlika između mjesečara i "seks-somnijaka" je što ovi drugi ne lutaju uokolo i radije ostaju u krevetu. Dok mjesečarenje pogađa dva do četiri posto odraslih osoba, seks-somnija se ne smatra uobičajenim i čestim problemom, što navodi Nik Trajanovic, vodeći istraživač na Klinici za spavanje i budnost u kanadskoj bolnici Toronto Western. Internet istraživanje vezano za seks-somniju, koje je sprovedeno u 2005. godini, i koje je identificiralo 219 osoba koje pate od ovog stanja (utvrđena je pouzdanost ovog podatka), pokazuje da je ovo stanje dosta rasprostranjenije nego što to pokazuju sami medicinski izvještaji.

"Većinom se seks u toku spavanja dešava između osoba koje su već seksualni partneri", navodi Mark Pressman, specijalista za spavanje na Lankenan bolnici u Wynnewoodu (Pennsylvania). "Nekad im se to i ne dopada", dodaje Pressman vezao za reakcije partnera seks-somnijaka. "Ponekad tolerišu kada se seks desi u toku spavanja svog partnera. U veoma rijetkim slučajevima, ljudi to vole više od uobičajenog seksa u budnom stanju oba partnera." Uzroci ovog stanja su načešće stres i nedostatak sna.

Michael Mangan, psiholog na univerzitetu New Hampshire u SAD je uspostavio web stranicu www.sleepsex.org, za pomoć osobama koje pate od ovog stanja. Dok je Trajanovic, pokrenuo proceduru da dijagnoza seks-somnije uđe u standardnu praksu.