lifestyle
0

Norveška ostrva bi mogla postati globalna genetska banka

NINA
Norveška Svalbard ostrva smještena u polarnom krugu mogla bi biti idealno mjesto za globalnu genetsku banku na što su norveške vlasti ukazale Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

Norveške vlasti su od predstavnika FAO-a dobile načelno pozitivan odgovor, objavio je norveški dnevnik Aftenposten, kako je prenijela agencija DPA.

Njihova inicijativa zasniva se na dvadesetogodišnjem iskustvu genetske banke "Nordic" koja uzorke sjemena biljaka čuva u oknima napuštenog rudnika ugljena kod Longyearbyena, najvećeg mjesta na otočju.

Prostorije nove globalne genetske banke bi bile, prema toj zamisli, smještene na planinama, dok se u samom mjestu ne izgrade zgrade za tu namjenu.

Uvjeti koji vladaju na planinama Svalbardskog otočja su idealni za čuvanje genetskog materijala – tokom cijele godine temperatura varira između minus 25 i minus 37 stepeni Celzijusa, što znači da održavanje genetskog materijala u zaleđenom stanju ne bi ovisilo o napajanju strujom.

Predviđeno je da svaka zemlja raspolaže u globalnoj genetskoj banci "vlastitim sefom" u kojem bi mogla uskladištiti najmanje 500 sjemena različitih biljaka. Pristup bi imala samo zemlja koja je vlasnik sefa tako da bi se u njemu mogle čuvati i eventualne genetske tajne.

Namjena globalne genetske banke je prije svega očuvanje biljnog svijeta u slučaju nuklearnog sukoba. Međutim, čak i da ne dođe do takve katastrofe, banka bi bila način da se sačuva autentični genetski materijal biljaka što je veoma važno zbog raznih genetskih izmjena koje se danas primjenjuju.

Naučnici danas intenzivno rade na poboljšanju osobina biljaka, tako da one sve više gube neke od svojih odlika koje naizgled nisu korisne, pa bi njihov izvorni genetski materijal mogao potpuno nestati.

Zato bi drugi zadatak globalne genetske banke bio očuvati taj autentični genetski materijal biljaka koji u sebi sadrži veliku raznovrsnost osobina od kojih neke danas nisu uopće zanimljive ljudima, ali bi se u budućnosti mogle pokazati vrlo korisnim.