lifestyle
0

Nomofobija je strah 21. vijeka

Sarajevo-x.com
Depresija sa tjeskobom je bolest modernog doba. Novo stanje na listi stresnih stanja jeste “nomofobija”, strah od gubljenja kontakta prozrokovan novonastalim problemima s mobitelom.

Britanski naučnici su proveli istraživanje i otkrili su da je nomofobija kuga današnjeg doba. Oko 53 % korisnika mobilne telefonije pogađaju slučajevi kada se baterija mobitela istroši ili osoba ostane bez kredita ili dolazi do gubljenja telefonske mreže, rezultati su najnovijih istraživanja.

“Ostati bez mobilnog telefona i usljed toga paničariti predstavlja simptom užurbanog stila života današnjeg čovjeka”, navodi Stewart Fox-Mills, direktor telefonije Post Office-a, a prenosi britnanski list The Independent.

Sudeći po anketi pod nazivom YouGov, muškarci su više pogađeni nomofobija nego što su to žene. Oko 48% žena i 58 % muškaraca priznali su da osjećaju tjeskobu uzrokovanu novonastalim problemima sa telefonima.

Više od 20 % ispitanika otkrilo je da nikad ne isključuju mobitele. Jedan od deset priznaje da posao od njega zahtijeva da non-stop bude dostupan.

Oko 55 % ispitanika izjavili su da je glavni razlog njihove neodvojivosti od mobitela očuvanje kontakta sa prijateljima i članovima porodice. Oko devet posto izjavili su da osjećaju tjeskobu kada su im telefoni isključeni.

Post Office je pronašao rješenje za sve one koji pate od nomofobije. Preporučuju alternativni telefonski broj za bliže kontakte kao i dodatnu pohranu imena svih osoba u slučaju da se telefon izgubi ili bude ukraden.