lifestyle
0

'Njemački' Mozart naljutio Austrijance

Klix.ba
Nakon što su Nijemci u kandidatsku listu TV emisije "najbolji Njemci" uvrstili Mozarta, Austrijanci su se žestoko pobunili ističući kako Wolfgang Amadeus Mozart može biti samo Austrijanac.

Austrijanci, predvođeni ambasadorom u Njemačkoj, svoje tvrdnje potkrijepljuju podatkom da je legendarni kompozitor rođen u Salzburgu koji danas pripada modernoj Austriji.

No urednici TV emisije, koja se snima prema britanskoj verziji emisije "Great Britons", tvrde kako se u svoje vrijeme Mozart izašnjavao kao Njemac te stoga ne vide razloga zašto ga ne bi smjeli uvrstiti u listu.

Mozart je rođen u Salzburgu 1756. godine, a umro je u Beču 1791. U to vrijeme stanovnici teritorije današnje Austrije koji su govorili njemački živjeli su u konfederaciji dviju država, nazvanoj Austro-Ugarska.

Glasnogovornica austrijske ambasade u Londonu je za BBC izjavila da Mozart nije niti Njemac niti Austrijanac jer je živio u Salzburgu kada ja ovaj grad bio grad-država, te jer taj grad sada pripada Austriji, logično je da ga je Austrija prihvatila sebi.

Kao kandidati za ulazak u listu osim Mozarta našlo se još nekoliko 'Njemaca' sumnjivog porijekla, kao što su Joseph Haydn, koji je rođen u Beču i otac psihoanalize Sigmund Freud. Freud je rođen u njemačkom gradu Priboru, no veći dio svog života proveo je u Beču, prije nego što se doselio u London. Još jedean kontraverzni kandidat je renesansni naučnik Kopernikus, koji je rođen u Turonu, gradu koji danas pripada Poljskoj.

TV kuća ZDF je izjavila da je bilo za očekivati da će u izboru biti dosta kontraverzije jer su se kroz historiju njemačke granice često mijenjale te je stoga ponekad jako teško otkriti pravi nacionalni identitet pojedinaca.

Neki od, zasigurno pravih Njemaca, kandidata za ulazak u listu su: kompozitor Ludwig van Beethoven, naučnik Albert Einstein, pisac Gunter Grass, teniska legenda Boris Becker i supermodel Claudia Schiffer.

U Britanskoj verziji emisije pobjednik je bio Winston Churchill.