lifestyle
0

Njemačka pobjednik ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u pamćenju

NINA
Oxford
Oxford
Njemačka je pobjednik ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u pamćenju održanog na Univerzitetu u Oxfordu, nakon što je tu titulu "preotela" od Velike Britanije.

Pobjednik u svim kategorijama je devetnaestogodišnji Nijemac po imenu Klemnens Mayer, drugo mjesto osvojio je Guenther Karsten, također Nijemac, a treće Austrijanac Joakim Taller.

Prošlogodišnji pobjednik - Britanac Ben Pridemore (28), zauzeo je tek četvrto mjesto, prenijela je agencija AFP pozivajući se na organizatore.

Njemačka je pobjednik i u ekipnom takmičenju na kojem su sudjelovali predstavnici Velike Britanije, Norveške, Austrije, SAD-a, Meksika, Australije, Indije, Češke Republike, Malezije, Singapura, Tajvana i Filipina.

Takmičari su se takmičili u 10 disciplina među kojima su bili poezija i brojevi gdje su trebali upamtiti tekst od 500 riječi za samo 15 minuta i liste sa 100, 200 i 300 brojki za 5, 10 i 15 minuta, prenijela je agencija AFP.

Takmičili su se i u pamćenju velikog broja imena i prezimena nepoznatih osoba i njihovu povezivanju s fotografijama tih osoba. Jedna od disciplina sastojala se u hronološkom zavođenju fiktivnih historijskih događaja iz prošlosti i budućnosti, smještenih u razdoblju od 1000. do 2099.

Iduće godine konkurencija će biti još veća nakon što će na prvenstvu sudjelovati još neke zemlje, među kojima su Francuska, Italija i Rusija.