lifestyle
34

Niko ne voli žene koje stalno pričaju o svom tijelu i težini

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene su "opsjednute" svojim izgledom, htjele to priznati ili ne. Svaka se trudi da izgleda najbolje što može te do tog cilja dolaze na razne načine - dijete, tjelovježba, zdrava prehrana... I uprkos svemu, mnoge nikada nisu zadovoljne time kako izgledaju te neprestano pričaju o svom tijelu, odnosno težini. Takve žene su daleko od onih najomiljenijih u društvu.

Psihologinja Alexandra Corning, sa Instituta Notre Dame u Montrealu, koji pomaže osobama koje pate od poremećaja u ishrani, sprovela je istraživanje kako bi otkrila koliko se žene "povezuju" na osnovu izgleda i razgovora o težini, tijelu, dijetama...

Najmanje simpatičnim ocijenjene su žene koje stalno pokreću razgovore o težini i žale se na svoje tijelo, bilo da su pretile ili premršave. S druge strane, najomiljenije u društvu su "bucmaste" žene koje prihvataju šalu na svoj račun te se bez problema šale u vezi sa svojom težinom.

Corning je istakla da, iako je razgovor o težini dio gotovo svakodnevnih razgovora, uopće nije bezazlen, prenosi Popular Science.

"Takvi razgovori mogu kod žena potaći još veće nezadovoljstvo tijelo, a to dalje vodi ka rigoroznim odlukama koje na kraj, pak, dovode do poremećaja u ishrani", kazala je psihologinja.