Rast standarda
0

Nijemci pivo zarade za tri minute

Sarajevo-x.com
Sve je skuplje nego ranije... To je samo djelimično tačno. Naime, Nijemci danas žive mnogo bolje i na "višoj nozi“ jer mnogo više zarađuju nego ranije, pokazalo je jedno istraživanje. U prevodu: standard je porastao, piše Deutsche Welle.

Prema opštem mišljenju, danas je život u Njemačkoj mnogo jeftiniji nego prije pet decenija. Novo istraživanje Njemačkog ekonomskog instituta otkriva da je zarada na sat od 1960. godine izrazito porasla u odnosu na cijene dobara i usluga pa je, prema tome, kupovna moć znatno veća.

To konkretno znači da je prije pet decenija prosječna neto zarada za jedan sat rada iznosila joko 1,27 eura. Ta cifra je u 2009. godini 11 puta veća i iznosi 14,05 eura po satu. Cijene također rastu, ali one su se "samo“ učetvorostručile. Dakle, Nijemcima danas treba mnogo manje rada nego ranije da bi sebi priuštili nešto - bez obzira da li se radi o namirnicama, odjeći ili namještaju.

Jaja: od luksuza do robe široke potrošnje

Istraživanje također upoređuje koliko sati i minuta rada je potrebno za pakovanje putera. Tako su ljudi 1960. radili 39 minuta za jedan puter, prošle godine samo četiri minuta. Za muško odijelo nekada se radilo 68 sati, a danas samo 17. Za pola litra piva, Nijemci danas rade samo tri minute. Čak je i benzin, čija cijena stalno raste, danas povoljniji.

Institut iz Kelna je, što se namirnica tiče, zabilježio je zanimljiv razvoj. Tu ponekad ima varijacija.

"Kod nekih namirnica došlo je do obaranja cijena“, kazao je Christof Shreder iz njemačkog ekonomskog instituta.

Dugoročno gledano, cijene namirnica padaju. Jaja su, naprimjer, u poslijeratnom vremenu bila luksuzna roba. Pakovanje od 10 komada koštalo je 1950. godine oko 1,12 eura, dok je neto zarada na sat iznosila samo 56 centi, navodi se u istraživanju Instituta. Dakle, dva sata rada za paket jaja. Danas je dovoljno 8 minuta rada.

Plazma televizor kao nekada crno-bijeli

Drastične promene desile su se i u "velikoj“ kupovini, prije svega u kupovini tehnike. Jedan moderan plazma televizor visoke rezolucije, doduše, danas je podjednako skup kao i crno-beli televizori koji su prije 50 godina bili krik tehnike. Ranije se radilo preko 14 dana da bi se zaradio takav jedan uređaj. Danas, međutim, najobičniji televizor Nijemci zarade za 14 sati rada.

Ovaj primer pokazuje da su uzroci rasta kupovne moći raznovrsni. Danas se tehnika neprestano razvija i mijenja, a proizvodnja iste je mnogo povoljnija. I to je rastući trend. Prema saveznoj statistici, u martu ove godine cijena televizora je pala za oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, neophodna radna satnica za mjesečnu pretplatu na novine, 101 minut, ostala je ista.