lifestyle
0

Nijemci napravili salon od čokolade

NINA
Najslađa soba na svijetu - salon u stilu bidermajer u kome su namještaj i svi predmeti od prave čokolade, otvorena je u gradu Halle, u zapadnom dijelu Njemačke.

Posjetitelji će se osjećati kao junaci čuvene bajke braće Grim «Ivica i Marica», iako neće moći probati eksponate.

Sve je ovdje primamljivo i ukusno. Čak su i zidovi prekriveni pločama od crne čokolade, a plafon je od bijele čokolade s marcipanom. Namještaj, u stilu bidermajer, "presvučen" je čokoladom. Od čokolade je i sve posuđe i pribor za jelo na stolu od "pune" čokolade, kao i nezaobilazna Bachova bista, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Jedina stvar koja nije od slatkiša je parket, ali je zato u tamnoj smeđoj boji u skladu sa svim predmetima u prostoriji.

Ova "slatka" soba predstavlja dar njemačkog proizvođača čokolade Halloren u povodu 200. godišnjice kompanije. «Pitali smo se kako da proslavimo 200 godina postojanja kompanije, osnovane 1804. i konačno smo odlučili stvoriti namještaj od čokolade u stilu iz tog razdoblja", rekao je Klaus Lehl koji se nalazi na čelu kompanije Halloren, najstarijeg proizvođača čokolade u Njemačkoj.

Za izradu čokoladnog salona velikog 17 kvadratnih metara bilo je potrebno nekoliko mjeseci napornog rada i cijelih 800 kilograma čokolade.